Protestov se je udeležilo več tisoč ljudi, ki nasprotujejo ukrepom vlade Viktorja Orbana. Foto: EPA
Protestov se je udeležilo več tisoč ljudi, ki nasprotujejo ukrepom vlade Viktorja Orbana. Foto: EPA

V Budimpešto so se zgrnili policisti, vojaki, gasilci, cariniki, pazniki v zaporih in drugi protivladni protestniki z vseh koncev države. Stavka uniformiranih delavcev je uperjena predvsem proti vladnim načrtom, da bi črtali zgodnejše upokojevanje, in za zaščito pravic delavcev ter moderne pogoje dela, drugi protestniki pa nasprotujejo vladnim načrtom spremembe ustave.

Madžarski minister za notranje zadeve Sandor Pinter je sicer prepovedal, da bi protestirali v uniformah, zato so se gasilci protestov udeležili v belih majicah, policisti v modrih suknjičih, cariniki pa v zelenih majicah in kapah. Nekateri gasilci pa so se požvižgali na prepoved in so kljub vsemu demonstrirali v uniformah.

Protest se je vil od Trga herojev do parlamenta, spremljala pa sta ga dva gasilska tovornjaka. Na transparentih je bilo mogoče prebrati tudi, da "gasilci rešujejo tudi mačke, čeprav se za njih ne briga niti pes".

Nova ustava diskriminira nekatere skupine?
Protestniki so se nato ustavili pred parlamentom, kjer so potekale splošne demonstracije proti načrtovanim spremembam madžarske ustave, ki po mnenju številnih kritikov prinašajo diskriminacijo nekaterih družbenih skupin ter omogočajo utrditev Orbanove vlade na oblasti. Parlament naj bi o novi ustavi glasoval 18. aprila.

Že prejšnjo soboto pa so v Budimpešti potekale množične vseevropske demonstracije, na katerih so se delavci uprli varčevalnim ukrepom evropskih držav na račun delavstva. Demonstracij, ki so potekale pod geslom Ne varčevalnim ukrepom - za socialno Evropo, za delovna mesta in blaginjo, za pravične davke in zakone, se je udeležilo tudi 300 članov Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.