Poslanec Ali Ihsan Kokturk jo je najbolj skupil v pretepu, saj ima zlomljen nos. Foto: EPA
Poslanec Ali Ihsan Kokturk jo je najbolj skupil v pretepu, saj ima zlomljen nos. Foto: EPA

Vlada, ki jo vodi premier Tayyip Erdogan, je predlagala, da bi vrhovni svet sodnikov in tožilcev prišel pod nadzor pravosodnega ministrstva. Omenjeni svet je pretekli mesec sporočil, da bi bila tovrstna sprememba nadzora protiustavna in bi spodkopala njegovo neodvisnost, poroča BBC.

O predlogu so poslanci razpravljali vso noč, med njo pa so spregovorile tudi pesti, saj se je več deset poslancev zapletlo v fizični spopad. Najslabše jo je odnesel poslanec opozicijske stranke CHP Ali Ihsan Kokturk, ki je končal z zlomljenim nosom, zato so ga morali odpeljati v bolnišnico. Eden izmed poslancev vladajoče stranke AKP ima zlomljenih več prstov.

Obsežne reforme v Turčiji so bile sprejete po izbruhu velike korupcijske afere, ko je bilo decembra aretiranih več tesnih Erdoganovih zaveznikov. V policijski akciji 17. decembra je bilo namreč aretiranih več deset poslovnežev in politikov, med njimi so bili tudi sinovi treh ministrov, ki so zaradi škandala potem odstopili. Od tedaj je bilo odpuščenih ali premeščenih že na stotine policistov.

Aretacije in odpuščanja naj bi bili jasen znak razkola med pripadniki premierja Erdogana in pripadniki Fethullaha Gulna, vplivnega islamskega klerika, ki živi v ZDA.