Papež je korenito posegel v zakone razveljavitve zakonske zveze. Foto: Reuters
Papež je korenito posegel v zakone razveljavitve zakonske zveze. Foto: Reuters

S tem je poglavar Rimsko-katoliške cerkve znova pokazal svoj namen, da bi Cerkev do vernikov, ki se znajdejo v težavah, pokazala več usmiljenja. Papež je sicer znova poudaril tradicionalno učenje o "trajnosti zakona", a opozoril, da so postopki za razveljavitev zakona oziroma ničnost zakonske zveze v mnogih primerih zelo okorni, dolgotrajni, zastareli in dragi.

Ničnost sklenitve zakonske zveze mora razglasiti cerkveno sodišče, ko ugotovi, da zakonska zveza ni bila veljavno sklenjena. Razlogi za to so lahko različni - pomanjkanje svobodne volje, osebna nezrelost za poroko, prisila ali odsotnost namena imeti otroke.

Lažje se bodo znova poročili
Frančišek je prepričan, da je treba te postopke pospešiti in da katoličani, ki čakajo na odločitev sodišča, ne bi bili več "ovirani zaradi temačnosti dvoma" in da ne bi trepetali, ali bo njihov zakon razveljavljen ali ne. S tem je tudi olajšal katoličanom pot do sklenitve nove zakonske zveze.

O večini razveljavitev zakonske zveze sicer odločajo krajevna cerkvena sodišča (v Sloveniji imamo dve, v Ljubljani in Mariboru), najbolj zapleteni in najzahtevnejši primeri pa pridejo na posebno sodišče v Vatikanu, znano kot Rota. Frančišek je poleg tega dodal, da bi moral biti ta postopek, ki lahko zaradi pravnih stroškov stane tudi več tisoč evrov, po novem brezplačen.

Pio Vito Pinto, vodja vatikanskega sodišča, ki odloča o razveljavitvah, je dejal, da so omenjene novosti najbolj koreniti posegi v pravila o ničnosti zakona vse od papeža Benedikta XIV., ki je bil na čelu Cerkve med letoma 1740 in 1758.

Rimskokatoliška cerkev, ki ima 1,2 milijarde vernikov, še vedno ne priznava ločitve, katoličani pa se lahko v drugo poročijo le, če je bil prvi zakon razglašen za ničen.