Varnostni položaj v Afganistanu se je v zadnjih mesecih znova poslabšal. Foto: EPA
Varnostni položaj v Afganistanu se je v zadnjih mesecih znova poslabšal. Foto: EPA
Richard Holbrooke
Richard Holbrooke (levo) je trenutno odposlanec za Afganistan in Pakistan, nam pa je poznan predvsem kot nekdanji odposlanec za Balkan. Foto: EPA

Predvsem imajo težave na jugu Afganistana, kjer so talibanski uporniki še posebej močni in dejavni, saj večkrat raketirajo mesta in vasi, in na vzhodu države, kjer deluje uporniška skupina Hakani, ki naj bi bila povezana z Al Kaido.

Čeprav je ameriški predsednik Barack Obama nedavno v to nemirno azijsko državo poslal dodatnih 17.000 vojakov, ki so skrbeli tudi za red med nedavnimi predsedniškimi volitvami, je analiza stanja, ki sta jo opravila ameriška generala, pokazala, da se je varnostni položaj v Afganistanu poslabšal. "V Afganistanu so razmere zelo resne in iz dneva v dan se slabšajo," je opozoril Mike Mullenč. Dodal je: "Talibanski uporniki so postali uspešnejši in bolj prefinjeni v uporabi svoje taktike."

Kopičenje vojakov se ne pozna
Svoje težave so poveljniki zaupali tudi Richardu Holbrooku, posebnemu odposlancu Baracka Obame za Afganistan in Pakistan, ki je v zadnjih dneh obiskal štiri regionalna Natova poveljstva v Afganistanu, in v vsakem ugotovil: čeprav so dodatne ameriške sile in nekaj dodatnih vojakov iz drugih članic Nata na jugu imeli nekaj uspeha, število vojakov še vedno ne zadostuje potrebam poveljnikov. V Afganistanu je sicer trenutno 57.000 ameriških vojakov in marincev, ni pa znano, za koliko dodatnih mož so prosili Holbrooka.

Smrti tujih vojakov v Afganistanu, ki so padli zaradi nasilja ali nesreč (od 2001):
ZDA: 796
Velika Britanija: 206
Kanada: 128
Nemčija: 35
Francija: 29
Danska in Španija: 25
Nizozemska: 19
Italija: 15
Druge države: 60
Skupaj: 1.338

Američani niso zadovoljni niti s prispevkom pakistanske vlade v skupnem boju proti oboroženim upornikom, saj naj bi oblast po uboju vodje pakistanskih talibanov in "državnega sovražnika Pakistana številka ena" Bajtule Mehsuda nekoliko zaspala na tej lovoriki. "Prepričani so, da je igra končana. Mi pa pravimo, da je igra končana le na eni ravni in da jo je treba začeti znova," je izjavil neki ugledni predstavnik ameriške administracije.

Po osmih letih ameriške prisotnosti v Afganistanu je podpora vojni med Američani močno padla, zato odločitev za napotitev novih sil ne bo lahka odločitev za Obamo.

Potrpljenje ni večno
Ameriški politiki so povečali tudi kritike na račun trenutnega afganistanskega predsednika Hamida Karzaja, ki mu očitajo, da ni naredil dovolj za zmanjšanje korupcije in trgovine z drogami, ki poganjata uporništvo. "Kmalu bo prišel čas, ko bo nam, Američanom, zmanjkalo potrpljenja," je dejal demokratski senator Robert P. Casey. Senator Sherrod Brown je dodal: "Čas se sicer ne bo iztekel že naslednji teden, a sčasoma bodo morali pokazati svoje dosežke. To bo njihova zadnja priložnost."