Mimoidoči jo je hudo skupil. Foto: Reuters
Mimoidoči jo je hudo skupil. Foto: Reuters

Približno 3.000 predvsem mladih je na poti do parlamenta, kjer naj bi bila slovesnost v spomin na Aleksisa Grigoropulosa, metalo kamenje v okna bank in izložbe trgovin v središču grške prestolnice.

Nekaj študentov je metalo molotovke proti enemu izmed luksuznih hotelov, zato je posredovala policija, ki je skupine razbila. Divjanje je trajalo približno dve uri.

V pričakovanju nadaljnjih protestov so na glavnih ulicah in trgih prepovedali promet, številne trgovine pa so na okna namestile železne rešetke. Po študentih je ulice Aten zavzelo približno 5.000 levičarskih protestnikov, proti katerim je policija prav tako uporabila solzivec.

"V spopadih s policijo je bil ranjen protestnik. V bolnišnico so odpeljali tudi dva mimoidoča, enega s poškodbami glave, neka ženska pa je imela težave z dihanjem zaradi solzivca," je povedal policist, ki ni želel biti imenovan. Pridržali so okoli 80 nasilnih protestnikov.

Protesti so potekali tudi v drugem največjem grškem mestu. V Solunu se je zbralo okoli 2.000 ljudi, o neredih pa ne poročajo.

Uboj 15-letnika 6. decembra 2008 je sprožil najhujše proteste in nerede v zadnjih desetletjih v več grških mestih, ki so Atene ohromili za več tednov. Sodišče je oktobra odločilo, da je policist, ki je ustrelil fanta, kriv in ga je obsodilo na dosmrtno ječo.