Palestinski in izraelski psihiatrični delavci opozarjajo, da si nekateri otroci nikoli ne bodo opomogli zaradi grozot, ki so jim priča. Foto: EPA
Palestinski in izraelski psihiatrični delavci opozarjajo, da si nekateri otroci nikoli ne bodo opomogli zaradi grozot, ki so jim priča. Foto: EPA
Mrtvi palestinski otroci
Nekatere palestinske matere so v napadih izgubile vse otroke, po drugi strani pa so mnogi otroci ostali brez staršev. Foto: EPA
Ko v izraelskih mestih zatulijo sirene, je treba v nekaj sekundah najti varno zavetje. Foto: EPA
Življenje otrok v Gazi je prežeto s strahom. Foto: EPA

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev je sporočil, da je med žrtvami izraelske ofenzive okoli 50 odstotkov otrok in mladoletnih, njihovo število pa bi lahko še naraslo. Odstotek ubitih žensk in otrok je v zadnjih dneh skokovito narasel.

Gaza je eno izmed najgosteje naseljenih območij na svetu in med 1,5 milijona tam živečih Palestincev je več kot polovica otrok. Življenje na tem ozkem pasu ozemlja ob Sredozemskem morju nikoli ni bilo lahko, razmere pa so se občutno poslabšale v zadnjem letu in pol, ko je oblast prevzelo skrajno palestinsko gibanje Hamas, na kar je Izrael odgovoril s popolno zaporo Gaze.

Prebivalce Gaze ogrožajo tudi kužni odpadki
Svetovna banka je danes sporočila, da prebivalcem Gaze grozi še ena katastrofa: okoli 10.000 ljudi bi se lahko utopilo v kužnih odpadkih kanalizacijskega sistema na območju, ki ga ogroža izraelsko bombardiranje. Ob tem črpalke, ki črpajo kanalizacijo iz velikih greznic v filtrirne bazene na severu območja, zaradi pomanjkanja elektrike in goriva ne delujejo.

Če so bile razmere med izraelsko blokado iz dneva v dan slabše - zaradi podhranjenosti je trpelo 50.000 otrok -, pa je po začetku izraelskih napadov sledila prava kalvarija, svet pa ob tem le nemočno opozarja na humanitarno krizo.

Najhuje je za otroke, na katerih je vojna pustila resne posledice. "Veliko otrok je prenehalo jesti. So nedejavni, komaj kaj govorijo in nenehno se oklepajo svojih staršev," je povedal Sajy Elmaghinni, ki dela za Unicef v Gazi, in opozoril, da je otroke izredno strah teme, kar je velika težava, saj v Gazi ni elektrike.

"Tako groznih razmer še ne"
Razmere so tako slabe, da nekateri zdravniki opozarjajo na trajne psihične posledice, ki jih bodo imeli otroci zaradi eksplozij bomb in raket. "Res je grozno za otroke, tukaj, zdaj," je razmere opisal direktor programa za duševno zdravje v Gazi Ijad Saradž, ki je dejal, da je videl že mnogo hudih stvari, a česa tako groznega še ne.

"Ti otroci potrebujejo pomoč bolj kot kdor koli drug. So prestrašeni in zbegani. Potrebujejo veliko pozornosti, vendar je ne dobijo, saj so vsi v njihovih družinah prestrašeni," je dejal Saradž. Z velikimi težavami se spopadajo tudi prenapolnjene bolnišnice, kjer primanjkuje vsega, od opreme in pripomočkov do osebja. Prizori na bolnišničnih hodnikih so grozljivi - trupelca in ranjeni otroci, za katere primanjkuje postelj.

Rania: Žrtve med otroci niso stranska škoda
Čustven poziv sprtima stranema je poslala jordanska kraljica Rania, ki je opozorila, da je smrt otrok nesprejemljiva. "Otroci iz Gaze, mrtvi in tisti, ki komaj še živijo, njihove matere in očetje niso sprejemljiva stranska škoda," je bila jasna kraljica. "Njihova življenja so pomembna in izguba njih šteje. Niso ločeni od našega človeštva. Noben otrok ni. Noben civilist ni."

Čeprav Unicef opozarja, da so otrokom v Gazi zaradi izraelskih napadov kršne osnovne človekove pravice, kot so zaščita pred nasiljem ter omogočanje šolanja in zdravstvene oskrbe, pa Izrael odgovornost za trpljenje najmlajših pripisuje Hamasu, ki po njegovih trditvah civiliste uporablja za živi ščit.

"Prejšnji teden so napadli šolo v Beršebi v Izraelu. Se vam zdi prav, da so ciljali šolo?" je dejala izraelska zunanja ministrica Cipi Livni. "Oni streljajo na civiliste, mi tega ne delamo," je dejala kandidatka za predsednico izraelske vlade na februarskih volitvah.

Izraelski in palestinski otroci potrebujejo pomoč
Zaradi duševnih težav trpijo tudi otroci v južnih izraelskih mestih, ki so nenehno tarča Hamasovih raket. V zadnjih osmih letih je samo na Gazi najbližje izraelsko mesto Sderot padlo 10.000 raket. Izraelska psihoterapevtka Dalia Josef je dejala, da v mestu otroci, mlajši od osem let, poznajo samo življenje, ko se je treba v 15 sekundah od začetka zvoka sirene zateči v najbližje zaklonišče.

"Svet občutijo kot nevaren - njihove hiše niso varne, njihovi vrtci niso varni ... To vpliva na celotno njihovo otroštvo," pravi Josefova. Po njenih besedah kar 30 odstotkov otrok v Sderotu kaže znake posttravmatskega stresa, enak delež otrok v Gazi pa zaradi duševnih težav potrebuje pomoč.

G. V.