Izrael se je odločil silovito udariti po Gazi, iz katere je Hamas raketiral nekatera mesta v Izraelu. Foto: Reuters
Izrael se je odločil silovito udariti po Gazi, iz katere je Hamas raketiral nekatera mesta v Izraelu. Foto: Reuters
Izraelski tank
Izraelcem je uspelo napredovati dlje na območje Gaze. Foto: Reuters
Izraelska vojska je v soboto zvečer ob podpori helikopterjev s tanki, vozili in pehoto prestopila mejo z območjem Gaze. Foto: Reuters
Diplomacija v Gazi neuspešna
V Gazo vdrla izraelska vojska

Kopenski boji so zahtevali žrtve na obeh straneh. Palestinski zdravniški viri poročajo o 37 mrtvih Palestincih, Izrael o ubitem vojaku. Na palestinski strani naj bi bilo med žrtvami veliko civilistov, tudi okoli sto žensk in otrok. Ranjenih je okoli 2.600 ljudi.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je izraelsko kopensko ofenzivo v Gazi, ki se je začela v soboto, opisal kot "brutalno agresijo" in pozval k narodni enotnosti med Palestinci. Hamasu je ponudil začetek pogovorov o delitvi oblasti. Hamas podobne ponudbe pred tednom dni ni sprejel, zdaj pa je že izrazil pripravljenost na pogovore z Abasom o skupnem "boju proti izraelski agresiji". Abas je na območju Gaze razglasil izredne razmere in razpustil vlado v Gazi, kjer ima dejansko oblast od leta 2006 v rokah Hamas.

Izrael: To je šele začetek ...
Enote izraelske vojske so po enotedenskih zračnih napadih začele kopensko ofenzivo, katere cilj je zasesti položaje, od koder borci gibanja Hamas z raketami obstreljujejo jug Izraela. "Za cilj te operacije nismo navedli spremembe režima na območju Gaze, želimo le zaščititi naše ljudi, ki jim vsak dan grozijo Hamasove rakete," je dejal predstavnik izraelske vlade Mark Regev.

Potem ko je v soboto zvečer okoli 10.000 izraelskih vojakov vstopilo na palestinsko ozemlje, je iz Gaze slišati streljanje in eksplozije. Takoj po prestopu meje so se izraelski vojaki spopadli s Hamasovimi borci, v bojih pa je umrlo okoli 50 ljudi, večinoma civilistov. Boji potekajo predvsem v samem mestu Gaza, v bližini begunskega taborišča Džabalja in v mestu Beit Lahija.

"Ne bo lahko. Ne bo kratko," je o kopenski operaciji povedal izraelski obrambni minister Ehud Barak. V Hamasovem obstreljevanju so umrli štirje Izraelci.

Izraelski predsednik Šimon Perez je pozive k prekinitvi ognja zavrnil in dodal, da Izrael ne namerava okupirati Gaze ali streti Hamasa, temveč "streti teror. Hamas potrebuje dejansko in resno lekcijo. To zdaj dobivajo," je povedal v pogovoru za ameriški ABC. Predstavniki izraelske vojske so sporočili, da so vpoklicali več deset tisoč rezervistov in da utegne kopenska ofenziva trajati več dni.

Hamas: Boj do zadnjega diha
Hamasovi borci so po vstopu izraelskih vojakov na območje Gaze zatrdili, da se "bodo bojevali do zadnjege diha", in nasprotnike posvarili, da bo "Gaza njihovo pokopališče". Še naprej pa z raketami obstreljujejo cilje v Izraelu. "Sionistični sovražnik mora vedeti, da je njegova bitka v Gazi izgubljena," je bil odločen predstavnik Hamasovega oboroženega krila.

Humanitarne razmere vse slabše
Kopenska ofenziva je še poslabšala humanitarne razmere v Gazi, na katere že več dni opozarjajo mednarodni opazovalci, tudi Združeni narodi. Generalni sekretar te organizacije Ban Ki Mun se je v soboto pogovarjal z izraelskim premierjem Ehudom Olmertom in ga pozval k takojšnji ustavitvi kopenske ofenzive na Gazo, zagotovitvi varnosti civilistov in dostavi humanitarne pomoči. Na območju Gaze po poročilih tujih novinarjev ni elektrike, civlistom pa niso na voljo niti zaklonišča, kamor bi se skrili pred napadi. Primanjkuje tudi vode, hrane in zdravil.

Na izrednem zasedanju se je zbral Varnostni svet ZN-a, a ni podprl predloga Libije, tj. izjave, da naj obe strani takoj ustavita spopade. Temu predlogu so nasprotovale ZDA.

Se bodo predstavniki EU-ja pogodili?
Na Bližnji vzhod bo danes odpotovala trojka Evropske unije. Zunanji ministri Češke, Francije in Švedske, Karl Schwarzenberg, Bernard Kouchner in Karl Bildt, se bodo med tridnevnim posredovanjem zavzemali za ustavitev nasilja v Gazi. Obiskali bodo Egipt, Izrael, palestinska ozemlja in Jordanijo. V delegaciji bo tudi visoki predstavnik EU-ja za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana, na območje pa naj bi ločeno v ponedeljek odpotoval tudi francoski predsednik Nicolas Sarkozy. Odposlanec za mir na Bližnjem vzhodu, nekdanji britanski premier Tony Blair, se je sešel z Olmertom in Barakom. Za mir si prizadeva tudi "bližnjevzhodna četverica", ki jo sestavljajo ZN, ZDA, Rusija in EU.

Spodrsljaj predsedujoče EU-ju
Češka si je glede operacije v Gazi privoščila spodrsljaj, ko je tiskovni predstavnik češkega predsedstva Uniji operacijo označil za "bolj obrambno kot ofenzivno". Češki zunanji minister Schwarzenberg je napako tiskovnega predstavnika označil za osebno napako, zaradi katere se po njegovem mnenju vladi ni treba opravičiti.

A. P./T. V.

Diplomacija v Gazi neuspešna
V Gazo vdrla izraelska vojska