Tudi na tokratnem pogrebu so številni policisti kljub pozivom, naj tega ne storijo, županu New Yorka obrnili hrbet. Foto: Reuters
Tudi na tokratnem pogrebu so številni policisti kljub pozivom, naj tega ne storijo, županu New Yorka obrnili hrbet. Foto: Reuters
Pogreba se je udeležila množica policistov. Foto: Reuters
Župan Bill de Blasio (v sredini) je sprva izrazil razumevanje glede protestov proti policijskemu nasilju, po umoru dveh policistov pa je obrnil ploščo. Foto: Reuters

Potem ko je v soboto potekalo bedenje za ubitim policistom, so Liuja danes slovesno pokopali v skladu z budistično tradicijo. Na Liujev pogreb je bilo treba počakati nekaj dni, da so lahko prišli sorodniki iz Kitajske. Med govorom župana Billa de Blasia je pred pogrebnim domom v Brooklynu več sto policistov obrnilo hrbet zaslonu, ki je prenašal županov govor, poroča BBC.

Številni policisti so namreč županu močno zamerili izražanje razumevanja za čustva protestnikov, ki so na ulicah po ZDA protestirali proti policijskemu nasilju po več primerih policijskih ubojev Afroameričanov. De Blasijev sin je namreč mešane rase. Po umoru obeh policistov pa je vodja največjega newyorškega policijskega sindikata Patrick Lynch dejal, da ima na svojih rokah kri tudi župan. Kolegi umorjenih so županu najprej demonstrativno obrnili hrbet v bolnišnici, kamor so pripeljali Liuja in njegovega partnerja Rafaela Ramosa.

De Blasio je po umoru policistov pozval protestnike, naj prenehajo z demonstracijami, s čimer je nato razjezil tudi njih.

Podobno gesto so newyorški policisti izvedli tudi pred tednom dni, ko so pokopali Ramosa, Liujevega partnerja, ki je umrl v istem napadu. Ramosovega pogreba 27. decembra se je udeležilo več kot 20.000 policistov, pogled na policiste, ki županu obračajo svoj hrbet, pa je nekaterim pokvaril dogodek, poroča BBC.

Umiritev napetosti
Policijski komisar William Bratton je podrejenim v okrožnici, ki so jo vodje postaj prebirali v petek in soboto na jutranjem zboru, naročil, naj Liujevega pogreba ne izkoriščajo za politiziranje. "Junakov pogreb je čas za žalovanje in ne čas za izražanje zamer. Ne grozim in ne ukazujem, ampak vas le spominjam, da vas, ko oblečete uniformo, zavezuje tradicija, čast in dostojnost, ki gredo s to uniformo," je sporočil.

Kot kaže, je poziv pomagal vsaj v soboto, ko je nekaj policistov celo zaploskalo županu in Brattonu, ko sta prišla na Liujevo bedenje.

32-letni Wenjian Liu je prišel v ZDA iz Kitajske s starši, ko je bil star 12 let. Policist je bil sedem let, le dva meseca pred smrtjo pa se je poročil. Po Brinsleyjevem zločinu so v New Yorku preiskali približno 70 primerov grožnje z nasiljem ali umorom policistov, vendar se nekaj takšnega ni zgodilo.

Protestov proti nasilju policije ni več
Brinsley, ki je policista ubil, je pred dejanjem sporočil, da bo ubijal policiste iz maščevanja za smrt dveh temnopoltih moških v Fergusonu in Staten Islandu, ki sta umrla v soočenju s policijo, proti policistoma, ki sta ju ubila, pa se ni vložila obtožnica. Zaradi Michaela Browna in Erica Garnerja so po ZDA izbruhnili množični protesti, ki pa jih je bilo po Brinsleyjevem zločinu nemudoma konec.