Ruski predsednik Putin je sveti večer preživel v vasi Turginovo, okoli 140 kilometrov iz Moskve. Foto: Reuters
Ruski predsednik Putin je sveti večer preživel v vasi Turginovo, okoli 140 kilometrov iz Moskve. Foto: Reuters
Srbski patriarh Irinej
Srbski patrarh Irenej je poudaril, da so predstavniki mednarodne skupnosti zaradi molka sokrivi pri trgovanju z organi ubitih Srbov. Foto: Reuters
Praznovanje božiča v Srbiji
Božična poslanica pravoslavnega metropolita Jovana Pavlovića

Praznik, ki ga v nekaterih pravoslavnih cerkvah zaradi uporabe julijanskega koledarja zaznamujejo pozneje kot drugi kristjani, so pričakali s polnočnicami, slovesna bogoslužja pa potekajo tudi na božično jutro.

Polnočnic so se pravoslavni verniki lahko udeležili v Ljubljani, Mariboru, Kranju, Kopru, Novi Gorici in Novem mestu, bogoslužja pa so prav tako organizirana na božič, v soboto in nedeljo.

Šesttedenske priprave na božič
Priprave na božič so potekale šest tednov, v tem času pa je veljal tudi post. Na predvečer božiča verniki poleg badnjaka, ki je znamenje novorojenega Jezusa, v domove po navadi nesejo tudi slamo in tako simbolično ustvarijo prostor, v kakršnem se je pred dvema tisočletjema rodil Jezus.

Na predvečer praznika so lahko verniki spremljali božično poslanico metropolita zagrebško-ljubljanske metropolije Jovana Pavlovića, ki je v svojem nagovoru poudaril mir med ljudmi. (Poslanico si lahko ogledate v videu na desni strani.)

V nekaterih pravoslavnih državah božič praznujejo pozneje kot preostali kristjani, saj v 16. stoletju niso sprejeli koledarja, ki ga je uvedel papež Gregor XIII. Še danes uporabljajo julijanski koledar, ki za gregorijanskim "zaostaja" 13 dni.

Nekatere pravoslavne cerkve že praznovale
Srbska pravoslavna cerkev, katere verniki živijo tudi v Sloveniji, božič zaznamuje 7. januarja po gregorijanskem koledarju, hkrati praznujejo tudi v Črni gori, Makedoniji, Rusiji in Gruziji, pa tudi v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji.

Grška, Romunska, Bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve so sprejele novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu, in so tako božič že praznovale.

Irenej obsodil trgovanje z organi ubitih Srbov
Srbski patriarh Irenej je vernike pozval, naj praznik miru pričakajo z odprtimi srci. Poglavar Srbske pravoslavne cerkve je med sveto arhierejsko mašo v stolni cerkvi v božični poslanici spomnil tudi na trgovino z organi ubitih Srbov v letih 1999 in 2000. Poudaril je, da so predstavniki mednarodne skupnosti to dogajanje spremljali ravnodušno, z molkom in prikrivanjem dokazov pa so postali sokrivci, je za Radio Slovenija poročala Marta Razboršek.

Vsekakor, je svoj nagovor sklenil patriarh Irenej, imata resnica in Božja pravičnost vedno zadnjo besedo - tudi v primeru trgovine z organi. Posebej je Irenej obsodil hedonizem, h kateremu se tudi skozi nakupe zateka velika večina ljudi, je še poročala beograjska dopisnica RTV Slovenije.

Protesti Koptov v Egiptu
V Egiptu po krvavih samomorilskih novoletnih napadih na Kopte v bližini večjih cerkva veljajo poostreni varnostni ukrepi. V središču Kaira se je zbralo okoli sto muslimanov in kristjanov, ki ob poostrenem policijskem nadzoru protestirajo zaradi pasivnosti egiptovskih oblasti ob napadu na Kopte, ki je zahteval 23 smrtnih žrtev. Protestniki med drugim pozivajo k odstopu egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka in notranjega ministra Habiba El Adlija. O manjših mirnih protestih poročajo tudi iz nekaterih drugih egiptovskih mest.

"Bog vsakemu človeku da poslanstvo"
V Moskvi se je polnočnic udeležilo okoli 80.000 vernikov v 260 cerkvah in samostanih. Najbolje obiskana je bila slovesna maša v moskovski katedrali Kristusa odrešenika, ki jo je daroval patriarh Ruske pravoslavne cerkve Kiril. Med okoli 5.000 ljudi, ki so se je udeležili, je bil tudi ruski predsednik Dmitrij Medvedjev z ženo. V tradicionalni božični poslanici je ruski patriarh poudaril, da je Bog vsakemu človeku dal poslanstvo.

Praznovanje božiča v Srbiji
Božična poslanica pravoslavnega metropolita Jovana Pavlovića