Posledice eksplozije, ki jo je povzročila izraelska bomba. Foto: Reuters
Posledice eksplozije, ki jo je povzročila izraelska bomba. Foto: Reuters
Izraelska artilerija
Izraelsko topništvo je nameščeno na vzhodni meji z območjem Gaze. Foto: EPA
Protest v Parizu
Proteste v Parizu je spremljalo tudi nasilje. Foto: Reuters
Izraelci vdrli v Gazo
Gazi grozi humanitarna katastrofa

To naj bi že potrdili tudi predstavniki izraelskega obrambnega ministrstva, ki dodajajo, da bo ofenziva dolga in temeljita. Hkrati je izraelska vojska vpoklicala na desettisoče rezervistov. Po prvih poročanjih naj bi takoj za tem, ko so mejo z Gazo prestopili vojaki, izbruhnili spopadi med silami Hamasa in izraelsko vojsko. Hamas že sporoča, da je ubil skupino izraleskih vojakov. Tega z izraelske strani niso potrdili, prav tako pa ni znano, koliko vojakov naj bi bilo ubitih.

Odzvala se je tudi Češka, ki od 1. januarja predseduje Evropski uniji. Predstavnik vlade Jiri Potuznik je dejal, da vlada vstop izraelskih vojakov na območje Gaze vidi kot obrambno potezo in ne kot ofenzivno. Hkrati je sporočil, da naj bi češki zunanji minister Karel Schwarzenberg v nedeljo obiskal regijo.

Nad območje Gaze tudi s topovi
Že prej je izraelsko topništvo obstreljevalo mesta Bejt Hanun, Džabalija in Han Junis, ki ležijo na območju Gaze. V jutranjih letalskih napadih pa je bil ubit višji poveljnik vojaškega krila palestinskega gibanja Hamas Abu Zakira al Džamal.

To je že drugim drugi visoki voditelj Hamasa po Nizarju Rajanu, ki je bil ubit v zadnjih dneh. Večina najvišjih predstavnikov Hamasa se pred napadi skriva. V enem tednu je Izrael izvedel več kot 700 zračnih napadov, v katerih je po podatkih ZN-a umrlo že več kot 440 Palestincev, več kot 2.000 je ranjenih. Hamas je izstrelil več raket na mesto Aškelon v Izraelu.

"Pripravljeni smo na izziv"
Ker z zračnimi napadi Izrael ni uspel ustaviti Hamasovega raketiranja izraelskega ozemlja, je vpoklical rezerviste, na meji z Gazo pa kopiči tanke in enote, kar kaže, da se pripravlja na operacijo na kopnem. Vodja Hamasa Kaled Mešal je iz Sirije napovedal, da bo izraelska vojska v Gazi poražena. "Pripravljeni smo na izziv. Ta bitka nam je bila vsiljena in prepričani smo, da bomo dosegli zmago, saj smo dobro pripravljeni," je bil kljubovalen Mešal.

Bush obsoja Hamas
Medtem je predsednik ZDA George Bush odgovornost za najnovejše nasilje pripisal Hamasu in zavrnil enostransko premirje, ki naj bi po njegovih besedah palestinskemu gibanju omogočilo kopičenje orožja. "Še ena enostranska prekinitev ognja, ki bi vodila do raketnih napadov na Izrael, ni sprejemljiva," je v prvem javnem komentarju o nasilju povedal odhajajoči ameriški predsednik.

ZDA ponudile pomoč
Bush je Izraelu sporočil, da se mora sam odločiti, ali bo ofenzivo proti Hamasu nadaljeval tudi na kopnem, pri tem pa opozoril, da naj se pri morebitni kopenski akciji izogiba civilnim žrtvam in zagotovi pretok humanitarne pomoči. Izrazil je zaskrbljenost zaradi položaja Palestincev v Gazi in ponudil 85 milijonov dolarjev pomoči.

Nadaljevanje diplomatskih prizadevanj
Nadaljujejo se mednarodna diplomatska prizadevanja za končanje nasilja. ZDA so sporočile, da predvidevajo prekinitev ognja, ki bi jo nadzorovali mednarodni nadzorniki in bi preprečila, da se Hamas dodatno oboroži. Od palestinskega gibanja, ki po trditvah Izraela tihotapi orožje po predorih pod mejo med Gazo in Egiptom, zahtevajo, da naredi prvi korak k miru in prekine raketne napade na Izrael.

Protesti po svetu
Po svetu se nadaljujejo protesti zaradi izraelskih napadov na Gazo. Palestinci so množično protestirali na Zahodnem bregu, v Džakarti se je pred ameriškim veleposlaništvom zbralo več kot 10.000 ljudi, protestniki so se zbrali tudi v Washingtonu, Parizu in Atenah. V Parizu in Atenah so protestniki uporabili tudi nasilje. Prišlo je do zažiganj in prevračanj avtomobilov.

Zaradi spopadov med Izraelci in Palestinci so v Združenih narodih za soboto ponoči napovedali sestanek Vrnostnega sveta.

T. V./M. R.

Izraelci vdrli v Gazo
Gazi grozi humanitarna katastrofa