64-letni Karadžić, ki so ga aretirali julija lani v Beogradu po 13 letih na begu, trdi, da potrebuje več časa za pripravo svoje obrambe. Foto: Reuters
64-letni Karadžić, ki so ga aretirali julija lani v Beogradu po 13 letih na begu, trdi, da potrebuje več časa za pripravo svoje obrambe. Foto: Reuters
Sarajevo
Prihod Karadžića pred sodišče so si prek televizijskih zaslonov ogledali tudi v Sarajevu. Foto: Reuters
Karadžić prvič po začetku sojenja pred sodiščem

Nekdanji politični vodja bosanskih Srbov se je prvič od začetka sojenja pojavil pred sodiščem na t. i. statusni konferenci o tem, kako zaradi njegovega bojkota nadaljevati sojenje. Karadžić se pretekli teden ni udeležil začetka sojenja pred Meddržavnim sodiščem za vojne zločine storjene na območju nekdanje Jugoslavije, kjer mu sodijo zaradi vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida, vključno s pokolom 8.000 muslimanov v Srebrenici julija 1995.

Karadžič želi 10 mesecev
Za bojkot sojenja se je odločil, ker meni, da ni imel dovolj časa, da pripravi svojo obrambo. Karadžić, ki se brani sam, je od sodišča zahteval dodatnih 10 mesecev, na t. i. statusni konferenci pa je poudaril, da se sodnemu procesu ne more pridružiti dokler ne pregleda 1,3 milijona strani sodnih dokumentov.

V pismu sodniku O-Gon Kvonu je Karadžić poudaril, da se bo "z veseljem" udeležil konference in izrazil upanje, "da bomo našli rešitev, ki ne bo vodila le do hitrega sojenja, temveč tudi do pravičnega".

"Kršene so mi osnovne pravice"
"Sodnega postopka ne želim bojkotirati, a ne morem sodelovati pri nečem, kar je slabo že od samega začetka in pri čemer so kršene moje osnovne pravice," je na konferenci dejal obtoženec. Predsedujoči sodnik Kvon mu je odgovoril, da je sodišče že ugotovilo, da je imel obtoženec dovolj časa za pripravo. "Sodišče in ne obtoženec je tisto, ki ugotovi pripravljenost na začetek postopka," ni popustil sodnik.

Če bo Karadžić nadaljeval bojkotiranje sojenja, se sodišče lahko odloči za nadaljevanje sojenja v njegovi odsotnosti, za dodelitev zagovornika obtoženemu ali pa sojenje preloži. Tožilstvo se zavzema za zagovornika, kar pa Karadžić zavrača, saj se sojenje oz. predstavitev dokazov brez njegove navzočnosti ne more nadaljevati. svojo odločitev naj bi sodišče sporočilo še ta teden.

Radikalni ukrepi, če dobi zagovornika?
"Verjetno bodo vsilili zagovornika. V tem primeru bo Karadžić zavrnil sodelovanje s to osebo in kriza bo še večja," meni Marko Sladojević, Karadžićev pravni svetovalec v Haagu. Po napovedi enega izmed obtoženčevih pravnih svetovalcev iz Beograda bi se Karadžić lahko v primeru dodelitve zastopnika odločil za "radikalne ukrepe", pri tem pa je imel v mislih gladovno stavko.

Umori kulminacija Karadžićeve vizije
Pretekli torek je tožilstvo začelo predstavljati obtožnico proti obtožencu. Tožilec Alan Tieger je poudaril, da je bil Karadžić "nesporni vrhovni poveljnik" kampanje etničnega čiščenja med vojno v BiH-u med letoma 1992 in 1995. "Umori teh moških in izgon žensk, otrok in starejših so izvirali od nekje. Ti zločini so bili kulminacija obtoženčeve odločnosti, da očisti vzhodno Bosno in tako Srbom zagotovi državo, ki si jo je zamislil," se je tožilec dotaknil pokola v Srebrenici.

Karadžić prvič po začetku sojenja pred sodiščem