Radovan Karadžić. Foto: EPA
Radovan Karadžić. Foto: EPA
Srebrenica
Karadžić je pred kratkim dejal, da se manipulira z resnico o Srebrenici, saj je bilo po njegovih besedah tam veliko manj žrtev, kot se zdaj govori. Foto: EPA

Na zahtevo sodišča je haaško tožilstvo pred nekaj dnevi zmanjšalo obseg primera proti nekdanjemu političnemu vodji bosanskih Srbov, da bi se lahko osredotočilo le na najpomembnejše obtožbe.

Sodnik je pred dvema tednoma oznanil, da je vse pripravljeno na začetek sojenja, po nekaterih ocenah pa bi lahko proces stekel še ta mesec. O začetku sojenja se bodo sicer odločili na statusni konferenci, ki bo potekala 8. septembra.

A za Karadžića je očitno tudi zmanjašan obseg obtožnice prevelik zalogaj, da bi se lahko v kratkem času ustrezno pripravil na svojo obrambo. "Tožilstvo ni pokazalo nobenega resnega namena, da bi občutno zmanjšalo obseg tega mega sojenja," je Karadžić zapisal v svoji prošnji.

Deset mesecev za pripravo
Po njegovih ocenah bi moral skupaj s svojo skupino pravnih svetovalcev pregledati 591.315 strani izbranih dokumentov, 5.420 ur pripovedovanj prič tožilstva, kar bi skupaj z drugimi pripravami naneslo 22.145 ura dela. Če bi njegova skupina delala po sedem ur in pol dan in če se odšteje preteklo delo, potem Karadžićevi izračuni kažejo, da bi potreboval še 14.171 ur, kar po njegovih besedah pomeni več kot deset mesecev.

Karadžić je tožilstvu pojasnil, da nima nobenega namena po nepotrebnem zavlačevati sojenja, a ne vidi smisla v njem, če se nanj ne more ustrezno pripraviti.

V začetku tedna je tožilstvo zmanjšalo število območij v BiH-u, kjer so se zgodili domnevni vojni zločini, za katere je obtožen Karadžić, za četrtino pa so zmanjšali tudi število prič, ki bodo nastopile na sojenju. Teh bo zdaj 152.

V 11 točkah obtožnice Karadžića obtožujejo vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti. Dve točki obtožnice ga med drugim bremenita tudi genocida zaradi pokola Bošnjakov v Srebrenici leta in 43-mesečnega obleganja Sarajeva.