Karadžićev pisni intervju so pred objavo skrbno pregledali pristojni na haaškem sodišču. Foto: EPA
Karadžićev pisni intervju so pred objavo skrbno pregledali pristojni na haaškem sodišču. Foto: EPA
Srbija
Mladića in Karadžića imajo mnogi Srbi za narodna heroja, a Karadžić zavrača to oznako. Foto: EPA
Radovan Karadžić
Karadžić kot vsestranski zdravilec Dragan Dabić - vloga, ki jo je prevzel med skrivanjem v Beogradu in o kateri v intervjuju ni hotel spregovoriti. Foto: EPA

Nekdanji politični vodja bosanskih Srbov, ki so ga po dolgih letih skrivanja pred letom dni prijeli v Beogradu in ga izročili haaškemu sodišču, je v pisnem pogovoru za agencijo Reuters dejal, da ima čisto vest in ne obžaluje svoje vloge. "Počutil se bom svobodno, kjer koli bom preživel ostanek življenja."

"Nisem iskal javne službe, a ko sem jo imel, sem je opravljal z najboljšimi nameni za ljudi v svojem srcu," je dejal haaški obtoženec, ki ga obtožnica bremeni vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med vojno v BiH-u. Dve točki obtožnice ga obtožujeta genocida zaradi 43-mesečnega obleganja Sarajeva in pokola nekaj tisoč Bošnjakov v Srebrenici.

V pismu Karadžić zanika vse obtožbe in obžaluje, da je prišlo do vojne in s tem povezanega trpljenja, uničevanja lastnine ter smrti pripadnikov vseh narodov. "Globoko obžalujem vojno, a to ni bila naša odločitev," je krivdo zavrnil nekdanji psihiater, ki je bosanske Srbe vodil v vojni med letoma 1992 in 1995.

"Mladića ne bo več treba prijeti"
Na prostosti ostajata le še dva haaška obtoženca. Eden izmed njiju je še vedno general Ratko Mladić, ki je bil med vojno vojaški poveljnik bosanskih Srbov, o njegovem skrivanju in begu pred roko pravice pa se pojavljajo številne špekulacije. Karadžić ne verjame, da ima Mladić pri svojem begu zaščito Srbije, saj je, kot zatrjuje, tudi sam ni imel.

A Karadžić upa, da bodo po njegovem sojenju stvari videti drugače kot zdaj in zato ne bo treba prijeti nikogar več. Tudi Mladića ne, meni Karadžić, ki je se pred roko pravice v Beogradu skrival pod krinko duhovnega guruja in naravnega zdravilca.

V pogovoru Karadžić sicer ni hotel odgovoriti na vprašanja o svojem "drugem" življenju med begom, je pa poudaril, da se je iz politike umaknil leta 1996 in ni deloval iz ozadja, potem ko se je vojna že končala z daytonskim sporazumom leta 1995.

Med sojenjem se Karadžić ves čas sklicuje na dogovor z nekdanjim ameriškim odposlancem za Balkan Richardom Holbrookom, ki naj bi mu ponudil imuniteto pred haaškim sodiščem v zameno za umik iz političnega življenja. Holbrooke zanika, da je obstajal takšen dogovor, a tudi če bi, Karadžića ne bi rešil pred sojenjem, trdijo v Haagu.

In kakšna prihodnost po njegovem mnenju čaka BiH? "Resnično ne sanjam o neodvisni Republiki srbski," je dejal Karadžić in pojasnil, da sam ne vidi razloga, zakaj BiH ne bi obstajal z dvema etničnima entitetama, pri čemer je spomnil na Belgijo, Španijo in Švico.

Karadžić zanika, da je heroj, in pušča zgodovini, da bo sodila o njegovi vlogi. "Moj prispevek k zgodovini bomo lahko sodili le, ko bo preteklo veliko časa. In sam vsekakor nisem najbolj pristojen, da bi sodil o tem," je dejal za konec.