Srečanje svojcev je bilo zelo ganljivo. Foto: Reuters
Srečanje svojcev je bilo zelo ganljivo. Foto: Reuters

Južnokorejski mediji so poročali, da so iz Južne Koreje z avtobusi prek močno zastražene meje v Kumgang na severnokorejski strani odpeljali približno 100 starejših Južnih Korejcev, ki jih je pričakalo približno 240 svojcev s severne strani meje.

Družinska srečanja je organiziralo ministrstvo za enotnost, ki ureja zadeve med obema Korejama. Družine se bodo srečale v severnokorejskem obmorskem letovišču, srečanje pa je omejeno na tri dni. Prva polovica svojcev je v Kumgang prispela danes, nova "pošiljka" Južnih Korejcev pa bo v Severno Korejo odpotovala v torek. Ker je večina ljudi stara od 80 do 90 let, je to po vsej verjetnosti ena zadnjih možnosti, da bodo še videli svoje družine.

Svojci nimajo nobenih stikov, razen srečanj
Svojci, ki jih je ločila vojna na Korejskem polotoku med letoma 1950 in 1953, razen obmenjenih družinskih srečanj že pol stoletja nimajo nikakršnih stikov, saj med državama za običajne državljane ni poštnih, telefonskih ali internetnih povezav. Srečanja svojcev sta Severna in Južna Koreja začeli organizirati po prvem korejskem vrhu leta 2000, ko so se napetosti med državama umirile.

Leta 2008 je Pjongjang srečanja prekinil, saj je februarja tega leta v Južni Koreji oblast prevzela konservativna vlada, ki je napovedala ostrejši pristop pri čezmejnih odnosih. Odnosi so se znova otoplili avgusta letos, ko sta se obe strani srečali na tridnevnih humanitarnih pogovorih, kjer so govorili tudi o srečanju ločenih družin. Na zadnji dan pogovorov, ki so prav tako potekala v letovišču Kumgang, sta obe strani v skupni izjavi sporočili, da bosta srečanja nadaljevali.