S korejskega polotoka so v preteklih letih že prihajali ganljivi prizori družin, ki so bile po dolgih letih znova združene, čeprav le za nekaj dni. Foto: EPA
S korejskega polotoka so v preteklih letih že prihajali ganljivi prizori družin, ki so bile po dolgih letih znova združene, čeprav le za nekaj dni. Foto: EPA
Severna Koreja
Po treh dneh pogajanj je za ločene korejske družine prišla dobra novica; predstavnika rdečih križev obeh držav sta se uspela dogovoriti o novih srečanjih. Foto: Reuters

Več deset tisoč korejskih družin je ločila korejska vojna, ki se je na polotoku jutranje tišine leta 1953 končala s prekinitvijo ognja. Družine od takrat živijo ločene z bodečo žico in minskimi polji, med obema državama pa za običajne državljane poštne, telefonske ali spletne povezave ne obstajajo .

Nekaj sto družin se bo srečalo za nekaj dni med 26. septembrom in 1. oktobrom. Dogovor rdečih križev iz obeh držav je najnovejše znamenje, da se odnosi med državama, ki sta tehnično še vedno v vojni, saj mirovni sporazum ni bil nikoli podpisan, izboljšujejo.

Srečanja prekinila zaostritev
Srečanja ločenih družin so se začela leta 2000, prekinilo pa jih je poslabšanje odnosov med državama pred dvema letoma, ko je oblast v Seulu prevzel Li Mjung Bak in ujezil Pjongjang z ukinitvijo brezpogojne pomoči. Li pomoč zaradi sankcij obubožani severni sosedi pogojuje z ustavitvijo severnokorejskega jedrskega oboroževanja.

Na začetku leta so se odnosi med Severno ter Južno Korejo in svetom močno zaostrili. Pjongjang je bil maja deležen ostrih kritik zaradi svojega drugega jedrskega poizkusa in niza izstrelitev balističnih raket. Varnostni svet Združenih narodov je še zaostril sankcije proti najbolj izolirani državi na svetu.

Po napetostih znova otoplitev
Sledil je preobrat. Pred tedni je nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton odpotoval v Pjongjang, da bi zagotovil izpustitev dveh ameriških novinark. Severna Koreja je v začetku meseca napovedala, da bo olajšala omejitve čezmejnega prometa, konec prejšnjega tedna pa je na pogreb nekdanjega južnokorejskega predsednika Kim Dae Junga odpotovala tudi severnokorejska visoka delegacija, ki se je nato sestala tudi z Lijem.

V luči nove otoplitve odnosov sta se obe strani v sredo v severnokorejskem letovišču Kumgang sestali na tridnevnih humanitarnih pogovorih o obnovitvi srečanj dolga desetletja ločenih družin.