Su Čijeva tudi po pogovoru s senatorjem ostaja v hišnem priporu. Foto: Reuters
Su Čijeva tudi po pogovoru s senatorjem ostaja v hišnem priporu. Foto: Reuters
Jim Webb in Tan Šve
Webb je prvi član ameriškega kongresa na obisku v Mjanmaru po desetletju. Foto: Reuters

Demokratski senator je prvi predstavnik tujine, ki so mu dovolili srečanje s Su Čijevo, potem ko je bila pred dnevi obsojena na 18 mesecev hišnega pripora. 64-letno Aung Sang Su Či so prepeljali z njenega doma v bližnjo vladno protokolarno poslopje. Po 40-minutnem srečanju z Webbom so jo nemudoma odpeljali nazaj domov v hišni zapor.

Hunta je julija zavrnila zahteve generalnega sekretarja ZN-a Ban Ki Muna za obisk pri Nobelovi nagrajenki, tokrat pa je privolila v srečanje, da bi ublažila val kritik in napovedanih sankcij po nedavni obtožbi Su Čijeve.

Aung San Su Či onemogočili za volitve
Ikona demokracije v Mjanmaru je zadnji dve desetletji v zaporu skupno preživela 14 let. V torek so ji pripor podaljšali zaradi vdora 54-letnega Američana Johna Yettawa na njeno posest, s čimer naj bi zaradi nudenja zatočišča Američanu kršila določila hišnega zapora. Aung San Su Či se je zagovarjala, da ni odgovorna za dejanja Yettawa, a sodišče jo je obsodilo na tri leta zapora s prisilnim delom, Tan Šve pa je kazen nato znižal na leto in pol hišnega zapora. Hunta naj bi Su Čijevi z obsodbo želela predvsem preprečiti sodelovanje na naslednje leto predvidenih volitvah.

Srečanje z Yettawom odpovedano
Pred srečanjem z voditeljico mjanmarske opozicije naj bi Webb obiskal tudi Yettawa, ki je bil obsojen na sedem let zapora s prisilnim delom. Srečanje naj bi bilo v zadnjem trenutku odpovedano ali preloženo. Webb je potrdil, da bo Mjanmar Yettawa v nedeljo izpustil.

Obisk Webba, prvega visokega predstavnika ZDA, ki se je sešel s sedanjim voditeljem mjanmarske hunte, je sprožil val kritik. Aktivisti za človekove pravice menijo, da daje legitimnost brutalnemu režimu, ki Mjanmaru s trdo roko vlada že od leta 1962.