Vojska poziva protestnike, naj se mirno umaknejo na domove, a ti vztrajajo na trgu Trahir. Foto: EPA
Vojska poziva protestnike, naj se mirno umaknejo na domove, a ti vztrajajo na trgu Trahir. Foto: EPA
Na kairskih ulicah vlada vojno stanje. Foto: EPA
Egipt
Ni konca protestov brez odstopa Mubaraka, sporočajo protestniki. Foto: EPA
Kairo
Egiptovski protestniki na ulicah vztrajajo že deveti dan. Foto: EPA

Na trgu Tahrir, osrčju spopadov, so se danes spopadli protivladni nasprotniki s podporniki osovraženega predsednika Mubaraka.
V spopadih je razjarjena množica uporabljala kamenje in palice, slišali so se tudi streli. Mubarakovi podporniki naj bi se na trg pripeljali z avtobusi, nekateri grozeče oboroženi celo z mačetami. Spet drugi so v središče Kaira prijahali na konjih ali na kamelah. Za nasilje naj bi bili krivi predvsem plačanci, najeti od varnostnih sil, in policisti v civilu, ki so se pomešali med Mubarakove podpornike.
Policija je skušala protestnike obrzdati s solzivcem, zanikajo pa poročila, da naj bi na protestnike streljali.
Vodja opozicije, Nobelov nagrajenec Mohamed El Baradej je medtem pozval vojsko, naj posreduje, ustavi nasilje in zaščiti protestnike.

Dogajanje na trgu Tahrir v Kairu lahko v živo spremljate:
- Na BBC-jevi spletni strani
- Na spletni strani Al Džazire

Egiptovska centralna banka pa sredi kaosa zagotavlja svojim varčevalcem, da bo imela dovolj sredstev za izplačila, ko naj bi se banke v nedeljo po enem tednu ponovno odprle. Ob tem centralna banka zagotavlja še, da bodo brez težav tudi pošiljali denar v tujino.
Mubarak ne bo več kandidiral
Egiptovski predsednik je v govoru v torek zvečer dejal, da ne bo več kandidiral na septembrskih predsedniških volitvah, a da tudi ne bo odstopil, saj želi preostanek svojega mandata izkoristiti za miren prenos oblasti.

Toda njegova napoved ni zadovoljila protestnikov, ki še vedno vztrajajo na ulicah Kaira in Aleksandrije, kjer so izbruhnili manjši izgredi med nasprotniki in privrženci Mubaraka.

Brez znaka premirja
Združena egiptovska opozicija je kljub pozivu vojske in Mubarakovim obljubam pozvala k novim protestom in napovedala, da se bo s podpredsednikom Omarjem Sulejmanom pogovarjala šele po odstopu Mubaraka. Tik pred Mubarakovim govorom je njegov namestnik Sulejman navezal prvi stik z opozicijo in iz svoje pisarne poklical predstavnike protestnih skupin na trgu Tahrir v središču Kaira.

V torek so se predstavniki vseh večjih opozicijskih skupin in gibanj dogovorili za enoten nastop - zahtevajo odstop Mubaraka, vlado narodne enotnosti in razpustitev obeh domov parlamenta ter regionalnih parlamentov, posebna delovna skupina pa naj bi pripravila tudi novo egiptovsko ustavo.
Sicer pa lahko po petih dneh mrka Egipčani nova dostopajo do medmrežja, do katerega je bil dostop onemogočen od 28. januarja, s čimer so oblasti želele ustaviti pozive k protestom prek socialnih omrežij, kot sta Facebook in Twitter.
"Čas je za spremembe"
Ameriški predsednik Obama je po seji ameriškega sveta za državno varnost in po polurnem pogovoru z Mubarakom dejal, da se mora prenos oblasti v Egiptu začeti nemudoma. Obama je enako, kot je v ponedeljek v Kairu Mubaraku povedal njegov posebni odposlanec za Egipt in nekdanji veleposlanik v Kairu Fran Wisner, ki je egiptovskemu predsedniku dejal, da je čas za spremembe, in ga pozval, naj ne kandidira več.

V govoru je Obama povedal, da se zaveda, da ima Mubarak rad domovino, vendar priznava, da status quo ni vzdržen in da so potrebne spremembe.

"Vsi, ki služimo na položajih politične moči, vemo, da to počnemo po volji ljudstva," je dejal Obama in dodal, da se je Egipt skozi tisočletno zgodovino večkrat spoprijemal s trenutki preobrazbe. Glas ljudstva pravi, da je to eden takšnih trenutkov.

Po Obamovih besedah so ZDA slišale te glasove, ki zahtevajo spremembe. Ob tem pohvalil gorečnost in dostojanstvo protestnikov. Protestnikom je sporočil, da jih slišijo, sam pa je izrazil prepričanje, da bodo določili lastno prihodnost zase, za svoje otroke in vnuke. Pohvalil je tudi vojsko za profesionalno ravnanje pri zaščiti ljudstva in jo pozval, naj si še naprej prizadeva za mirne spremembe.