To je bil Venov zadnji govor ... Foto: Reuters
To je bil Venov zadnji govor ... Foto: Reuters
Delegati
... ki pa so ga mnogi delegati prespali. Foto: Reuters

Kitajska si je letos za cilj postavila 7,5-odstotno gospodarsko rast, inflacija pa naj bi bila 3,5-odstotna. Vlada bo moralo trdo delati, da bo ob "tveganjih in izzivih" v svetovnem gospodarskem okolju, ki je "polno negotovosti", dosegla te cilje, je pred okoli 3.000 delegati na kongresu poudaril Ven.

"Ohraniti moramo primerno raven gospodarske rasti, da bi tako zagotovili potrebne razmere za ustvarjanje delovnih mest in izboljšanje blaginje prebivalcev ter za ustvarjanje stabilnega okolja za spremembo modela rasti in reformo gospodarstva," je dejal premier.

Nižja inflacija, več za vojsko
Kitajska je lani imela 7,8-odstotno gospodarsko rast, kar je najnižja stopnja rasti v državi v zadnjih 13 letih. Po razmeroma šibkem tretjem četrtletju pa se je rast konec leta vnovič okrepila in med strokovnjaki vzbudila optimizem, da bo dejanska številka letos višja - po nekaterih pričakovanjih naj bi celo presegla osem odstotkov. Vlada si je kljub temu zastavila nekoliko nižji cilj - številka je enaka kot za leto 2012 -, čeprav v praksi tega nato pogosto preseže.

Inflacija naj bi medtem letos znašala 3,5 odstotka, kar je za pol odstotka manj od lanskega cilja štirih odstotkov. Dejanska inflacija je bila lani nato bistveno nižja in je znašala 2,6 odstotka. Proračunski primanjkljaj naj bi letos znašal 193 milijard ameriških dolarjev, vlada pa bo letos zvišala obrambni proračun za 10,7 odstotka. Na urbanih območjih želijo povišati število delovnih mest za okoli devet milijonov, da bi tako stopnja brezposelnosti tam ostala pod 4,6 odstotka.

Vlada je sicer že pretekli mesec naznanila niz ukrepov, s katerimi naj bi zmanjšali stopnjo neenakosti v prihodkih in spodbujali porabo. Spremembe spadajo v okvir prizadevanj oblasti, da bi drugo največje svetovno gospodarstvo odmaknile od odvisnosti od izvoza in naložb v infrastrukturo.

Prihajata Ši in Li
Ljudska skupščina naj bi Venovo poročilo, proračun in tudi imenovanje novih voditeljev - na kongresu bodo zapečatili prenos oblasti na nove voditelje z novim predsednikom države Ši Džinpingom na čelu - potrdila ob koncu kongresa 17. marca. Ši bo na mestu predsednika države po desetih letih zamenjal Hu Džintaa, namesto Vena pa bo premier postal Li Kečjang. Oba sta bila na to mesto že novembra izvoljena na kongresu komunistične partije.