"Uničili ste nam evropske sanje," oblastem sporočajo protestniki, ki so preplavili prestolnico Ukrajino, ki je priča največjim protestom po oranžni revoluciji. Foto: Reuters
Ukrajina - proevropski protesti v Kijevu
Policija je nekajkrat posredovala s solzivcem in napovedala napad na zavzeto mestno hišo, a zdaj je prišlo sporočilo, da se policija ne bo vmešavala v merjenje moči med vlado in opozicijo. Foto: Reuters
Proevropski protesti v Kijevu
Kljub noči se protesti v Kijevu ne umirjajo, temveč še zaostrujejo, kar priča tudi ena zadnjih fotografij iz glavnega mesta Ukrajine. Foto: Reuters
Kijev
Protestniki so skušali prebiti policijske vrste tudi z bagrom, a so policijske sile s solzivcem zaustavile prodor proti predsedniški palači. Foto: Reuters
Viktor Janukovič
Janukovič je dejal, da je EU ponudil ponižujoče pogoje za finančno pomoč, ki bi sledila po sklenitvi pridružitvenega sporazuma. Foto: Reuters
Množični protesti za odstop Janukoviča

Po nekaterih podatkih je ukrajinsko prestolnico preplavilo celo pol milijona protestnikov, ki se s policijo zapletajo v vse hujše in obsežnejše incidente, v katerih je bilo ranjenih že več deset ljudi.

"Policija se ne bo vmešavala v trenutno dogajanje - kljub sodni prepovedi množičnih akcij," je ob neupoštevanju prepovedi protestov zatrdil predstavnik kijevske policije Sergej Burlakov, kar kaže, da vlada predsednika Viktorja Janukoviča ne uživa popolne podpore niti med varnostnimi silami.

Vseeno so prav policisti z uporabo solzivca preprečili demonstrantom, da bi zavzeli predsedniško palačo, medtem ko je na drugem koncu mesta skupina protestnikov zavzela mestno hišo.

Janukovičeve obljube ne prepričajo
Opozicijski voditelji so v nedeljo pozvali k novim množičnim protestom, ki so še bolj množični od tistih prejšnji konec tedna, ko se je zbralo med 50.000 in 100.000 ljudi. Od oblasti opozicija zahteva razpis predčasnih volitev in odpoklic predsednika.

Janukovič je v izjavi za javnost dejal, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da pospeši približevanje Ukrajine Evropski uniji, kar zahtevajo protestniki, ki vztrajajo na ulicah Kijeva.

Odločitev Janukoviča in njegove vlade, da se Ukrajina odpove podpisu pridružitvenega sporazuma, je pred več kot tednom dni na ulice prestolnice pognala na tisoče protestnikov, ki zahtevajo, da predsednik spremeni svojo odločitev.

Začetek revolucije v Ukrajini?
Skupina protestnikov je skušala z bagrom prebiti policijske vrste v bližini predsednikovega urada. Policija je uporabila solzivec, da je razgnala skupino.

Je pa protestnikom uspelo vdreti v prostore kijevske mestne hiše in policija se pripravlja, da znova zavzame poslopje. Pri tem je policija odvrgla solzivec, ki pa je večinoma nato priletel nazaj med policiste.

Aktivisti ukrajinske nacionalistične stranke Svoboda so v mestni hiši vzpostavili "revolucionarni štab". "Lahko vam je všeč ali ne, toda to je začetek revolucije v Ukrajini," je dejal vodja Svobode Oleg Tjagnibok.

Opozicija vse odločnejša
V soboto so posebne enote policije na silo razgnale protestnike na Trgu neodvisnosti v središču Kijeva. Janukovič je obsodil "akcije, ki so privedle do spopadov in trpljenja ljudi".

Zaprta opozicijska voditeljica Julija Timošenko je Ukrajincem dejala, naj vlade ne pustijo brez odgovora na njena dejanja. Rojake iz vseh delov države je v soboto pozvala, naj se 1. decembra zberejo v Kijevu.

"Lahko odstranimo to oblast in moramo to storiti," je dejal opozicijski voditelj in nekdanji boksarski prvak Vitalij Kličko, ki je Janukoviča in njegovo vlado pozval k odstopu. Obtožil ju je, da so ukradli ukrajinske sanje o evropski integraciji.

Uradno velja prepoved protestov
Kijevsko sodišče je medtem prepovedalo proteste na Trgu neodvisnosti in drugih prizoriščih v središču mesta, kar pa ni zaustavilo na stotisoče Ukrajincev. Prepoved velja do 7. januarja prihodnje leto.

Opozicijske stranke so napovedale oblikovanje narodnih uporniških sil ter pozvale k predčasnim volitvam in stavkam po vsej državi, vključno z vsakodnevnimi protesti s ciljem zapore dostopa do sedeža vlade v Kijevu.

Ukrajina mora biti enakovreden partner
Iz predsednikovega urada so sporočili, da bo Janukovič storil vse, da bi pospešil proces približevanja EU-ju, s katerim bi morala Ukrajina prejšnji teden podpisati pridružitveni sporazum, a je odločitev preklicala po pritisku Rusije.

Janukovič je po zavrnitvi sklenitve dogovora z EU-jem pojasnil, da je šlo za gospodarsko odločitev, saj si Ukrajina ne bi mogla privoščiti, da žrtvuje trgovinske ugodnosti z Rusijo, ki je odločno nasprotovala podpisu pridružitvenega sporazuma.

Bo predsednik odpotoval na Kitajsko?
Zdaj je predsednik v izjavi na dan obletnice referenduma o neodvisnosti Ukrajine leta 1991 dejal, da mora država uravnotežiti približevanje EU-ju z lastnimi interesi.

"Ukrajina je sprejela lastno geopolitično odločitev. Smo Evropejci in naša pot je zgodovinsko določena. Toda hkrati mora vlada v skladu z lastnim prepričanjem voditi približevanje v zvezo evropskih partnerjev kot enakovreden in spoštovan partner," je dejal.

Janukovič bo po napovedanem obisku Kitajske med 3. in 6. decembrom odpotoval v Moskvo, je v sobotnem televizijskem pogovoru napovedal ukrajinski premier Mikola Azarov. Medtem v Kijevu krožijo vsa glasnejša ugibanja, da bo Janukovič razglasil izredne razmere, še preden bi se protesti razširili na druga ukrajinska mesta.

Po besedah premierja bo Janukovič v ruski prestolnici podpisal "časovni načrt sodelovanja, ki predvideva obnovo normalnih trgovinskih in gospodarskih odnosov" med državama.


Množični protesti za odstop Janukoviča