Vincent Autin in Bruno Boileau sta po poroki povedala, da nameravata posvojiti otroka. Foto: EPA
Vincent Autin in Bruno Boileau sta po poroki povedala, da nameravata posvojiti otroka. Foto: EPA
Prva istospolna poroka v Franciji

Poroke se je udeležilo okoli 500 povabljencev, vladalo pa je tudi izredno medijsko zanimanje, saj so bili navzoči predstavniki kar 115 medijev z vsega sveta.

Poroka je potekala ob povečanem policijskem varstvu, vendar razen nekaj žvižgov nasprotnikov pred mestno hišo ni bilo incidentov.

Mladoporočenca sta se spoznala pred šestimi leti, ko sta se na spletnem forumu zapletla v pogovor o glasbi. Vidno ganjeni Autin se je v kratkem nagovoru zahvalil družini, prijateljem in tiskovni predstavnici francoske vlade Najat Vallaud-Belkacem, ki je osebna prijateljica para in je bila med svati.

Po poročnem poljubu je županja Montpelliera Helene Mandroux v mestno knjigo vpisala prvo istospolno poroko v Franciji.

Prva istospolna poroka pomeni vrhunec večmesečnega dogajanja, v katerem se je Francija razdelila zaradi zakona, ki istospolnim parom dovoljuje poroko in posvojitev otrok.

Nasprotniki istospolnih porok so pripravili več protestnih shodov, nazadnje v nedeljo v Parizu, ko se je zbralo več sto tisoč ljudi. Nedeljski protest se je končal s spopadi med pripadniki skrajno desničarskih skupin in policije.

Zakon je socialistični predsednik Francois Hollande podpisal 18. maja, vendar pa nasprotniki vztrajajo, da si bodo še naprej prizadevali za njegovo odpravo.

Francija je postala 14. država na svetu, ki istospolnim parom dovoljuje sklenitev zakonske zveze.

Prva istospolna poroka v Franciji