V napadu je bilo ubitih 17 ljudi. Foto: Reuters
V napadu je bilo ubitih 17 ljudi. Foto: Reuters
Smrtonosni napad v Burkini Fasu

Strelci so po navedbah prič kmalu po 21. uri po krajevnem času začeli streljati na ljudi, ki so sedeli pred turško restavracijo Aziz Istanbul. Kot je dejal policijski načelnik Guy Ye, so napadalci na kraj dogodka prispeli na motorjih in začeli streljati vsepovprek.

Varnostne sile so na obljudeni aveniji Kwame Nkrumah z operacijo pričele ob 22. uri po krajevnem času, streljanje pa se je končalo šele ob 5. uri naslednje jutro. Varnostne sile so ubile dva napadalca. Minister za komunikacijo Remis Dandjinou je sicer dejal, da ni jasno, koliko je bilo vseh napadalcev. Varnostna operacija se je medtem že zaključila.

Zunanji minister Burkina Fasa Alpha Barry je sporočil, da je med žrtvami napada osem tujcev in sedem domačinov. Med tujci so Francoz, Kanadčanka, državljani Senegala, Nigra, Libanona in Turčije ter dve Kuvajtčanki, treh žrtev pa še niso identificirali. Med mrtvimi sta tudi dva napadalca, dva pa naj bi po poročanju francoskega radia RFI še iskali. Tako turško kot tudi francosko zunanje ministrstvo sta potrdili smrt turškega oziroma francoskega državljana.

BBC poroča, da bi bil napad lahko povezan z Al Kaido v Sahelu. Predvsem na območju okoli meje med Malijem in Burkina Fasa naj bi bili skrajneži prisotni že desetletje in tam izvedli več napadov.

Mednarodna vojska nad militante?
Francoski predsednik Emmanuel Macron in predsednik Burkina Fasa Roch Marc Kabore sta medtem že opravila telefonski pogovor, v katerem sta se pogovarjala tudi o vlogi mednarodnih vojaških sil pri boju proti islamskih militantom po sahelski regiji.

Napad je podoben tistemu iz januarja 2016, ko so napadalci napadli hotel in restavracijo, le 200 metrov od prizorišča zadnjega napada. Takrat je bilo 170 ljudi zajetih kot talcev, 30 pa jih je bilo ubitih. Odgovornost je prevzela Al Kaida.

Smrtonosni napad v Burkini Fasu