Množični protesti potekajo že četrto soboto zapored. Foto: Reuters
Množični protesti potekajo že četrto soboto zapored. Foto: Reuters

Organizatorji sporočajo, da se je v glavnem mestu Južne Koreje zbralo do pol milijona ljudi, ki so mesto ustavili že četrto zaporedno soboto. Policija sicer navaja precej nižje številke, poroča BBC. Gre za največje proteste po prodemokratičnih demonstracijah v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Zaradi svojega odnosa s Čoj Sun Sil se je predsednica sicer že dvakrat opravičila na javni televiziji, za zdaj pa pozivov k odstopu ne upošteva. 48-letni protestnik Li Von Čeol je predsednico označil za kriminalko. "Kako naj imamo kriminalko za predsednico? Mora odstopiti!" je dejal. Predsedničina podpora je sicer padla na le pet odstotkov.

Tožilstvo naj bi vložilo obtožnico zoper Čoj Sun Sil, ki je bila aretirana ta mesec, in še dva predsedničina pomočnika. Čoj Sun Sil se obtožuje poskusa pridobitve večjih vsot denarja od južnokorejskih podjetij. Osumljena je, da je izkoristila prijateljstvo s predsednico, da bi pridobila donacije od podjetij, domnevno tudi od Samsunga, za neprofitni sklad, ki ga upravlja.