Južnokorejski predsednici Park Geun Hje (desno) je v državnih zadevah svetovala njena prijateljica Čoj Sun Sil (levo). Foto: Reuters
Južnokorejski predsednici Park Geun Hje (desno) je v državnih zadevah svetovala njena prijateljica Čoj Sun Sil (levo). Foto: Reuters
Park Geun Hje se je na najvišji položaj v državi kot prva ženska povzpela 50 let po tem, ko je njen oče prevzel oblast z vojaškim udarom. Foto: Reuters

Predsednica je v televizijskem nagovoru ta teden priznala, da je dovolila Čoj Sun Sil urediti nekatere izmed njenih najpomembnejših govorov. "Prosim sprejmite moje globoko opravičilo," je dejala. Čoj je označila za dolgoletno prijateljico, ki ji je stala ob strani v težkih časih, med drugim ob smrti staršev.

Čoj, ki naj bi bila vpletena v zgodbe o verskih kultih, nenavadnih obredih in korupciji, naj bi predsednici popravljala govore in ji svetovala pri ključnih imenovanjih in politikah. Dodatno vznemirjenje pa je sprožila uvedba kriminalistične preiskave zoper njo, zaradi suma nezakonitega pridobivanja donacij za svoje nevladne organizacije.

Sumi koruptivnih dejanj
Poznanstvo s predsednico naj bi namreč izkoristila za pritisk na podjetja, da so nakazovala denar njenim organizacijam. V okviru te preiskave so kriminalisti danes med drugim zasegli računalnike in dokumente najvišjega predsedničinega uradnega svetovalca, dveh drugih pomočnikov in namestnika ministra za kulturo.

Množični protesti v Seulu
Južnokorejska predsednica Park Geun Hje je tako vedno bolj pod pritiskom javnosti, na protestu v središču Seula se je zbralo več tisoč ljudi in zahtevalo njen odstop, Čoj Sun Sil pa označevali za šarlatanko. Po ocenah policije je bilo na protestu okoli 8.000 ljudi, ocena organizatorjev se giblje okoli 20.000. Podobni protesti so potekali še v nekaterih drugih južnokorejskih mestih, med drugim tudi v drugem največjem mestu Busan.

Park Geun Hje je predsedniški položaj zasedla februarja 2013. Na najvišji položaj v državi se je kot prva ženska povzpela 50 let po tem, ko je njen oče prevzel oblast z vojaškim udarom. Z železno pestjo je Park Čung He vladal naslednjih 18 let do leta 1979, ko je bil ubit v atentatu.