Protesti, ki se jih udeležujejo tudi šolarji, so mirni, spremljajo pa jih bobnanje in vzkliki ter napisi, naj predsednica odstopi. Foto: Reuters
Protesti, ki se jih udeležujejo tudi šolarji, so mirni, spremljajo pa jih bobnanje in vzkliki ter napisi, naj predsednica odstopi. Foto: Reuters
Protesti v Južni Koreji potekajo že nekaj časa, a zadnji v Seulu so največji v zadnjih desetih letih. Foto: Reuters

Policija je sporočila, da se je tretjega tedenskega protesta udeležilo okoli 170.000 ljudi, organizatorji pa da milijon.

"Park Genn Hje mora odstopiti, saj ni dobro poskrbela za našo državo," je dejala po poročanju Guardiana 11 let stara šolarka Park Ne Ja. Med protestniki so bili tako starejši kot mlajši in družine z otroki, ki so ob spremljavi bobnov vzklikali slogane, s katerimi so predsednico pozivali k odstopu.

Policija je na ulice poslala 25.000 polnoopremljenih policistov, medtem ko so policijski kombiji zaprli dostop do pomembnejših večjih in manjših cest, med drugim tudi do predsedniške Modre hiše.

Prijateljica izkoristila priložnost
Škandal v Južni Koreji je izbruhnil, ko se je izvedelo, da pri vodenju države predsednici pomaga njena tesna prijateljica Čoj Sun Sil, ki naj bi bila tudi pripadnica kulta. Predsednici naj bi med drugim svetovala pri državnem odločanju, čeprav za to nima pooblastila. Tisto, kar je javnost najbolj zbodlo, pa je, da naj bi Čoj tesno poznanstvo s predsednico izkoristila za pritisk na podjetja, da so nakazovala denar njenim nepridobitnim organizacijam; med njimi naj bi bil tudi Samsung.

V okviru te preiskave so kriminalisti danes med drugim zasegli računalnike in dokumente najvišjega predsedničinega uradnega svetovalca, dveh drugih pomočnikov in namestnika ministra za kulturo.

Parkova se je že večkrat opravičila
Da bi pomirila strasti, se je predsednica Park v preteklih dneh javnosti že večkrat opravičila, zamenjala nekatere uradnike na visokih položajih in celo privolila v določene omejitve svojih pristojnosti. Po poročanju Guardiana večina južnokorejskih analitikov ocenjuje, da jih bo Parkova odnesla brez večjih posledic in bo svoj petletni mandat, ki se ji izteče čez eno leto, izpeljala do konca.

Park Geun Hje je predsedniški položaj zasedla februarja 2013. Na najvišji položaj v državi se je kot prva ženska povzpela 50 let po tem, ko je njen oče prevzel oblast z vojaškim udarom. Z železno pestjo je Park Čung He vladal naslednjih 18 let do leta 1979, ko je bil ubit v atentatu.