Leninov kip pred zrušenjem. Foto: EPA
Leninov kip pred zrušenjem. Foto: EPA

Proruski protestniki v večinoma rusko govorečem mestu so se sicer februarja, ko so odstavili predsednika Viktorja Janukoviča, postavili v bran kipu.

Harkovu se je uspelo ogniti nasilju, ki je preplavilo druga območja vzhodne Ukrajine, kot sta Doneck in Luhansk, kjer sicer med proruskimi separatisti in ukrajinskimi silami v zadnjih tednih vlada krhko premirje.

"Harkov je Ukrajina"
V nedeljo zvečer, ko so se nacionalistični protestniki, nekateri opremljeni s skrajnimi simboli, že zbrali okoli kipa na zborovanju "Harkov je Ukrajina", je guverner Harkova, Ihor Baluta, podpisal ukaz za odstranitev kipa.

Kot poroča BBC, naj bi bil ukaz najverjetneje poskus reševanja svojega ugleda v zadnji minuti. Ukrajinski minister za notranje zadeve Arsen Avakov je na svojem profilu na Facebooku (v ruščini) zapisal, da je policiji dal navodila, naj zagotovi zgolj varnost ljudi, ne pa tudi "idola".

"Lenin? Naj pade," je zapisal. "Samo da ne bo nihče poškodovan. Samo da ta prekleti komunistični idol ne vzame s seboj še več žrtev." Skrb je bila upravičena - eden izmed protestnikov naj bi si ob zrušitvi kipa poškodoval glavo.

Ukrajinski mediji medtem sicer poročajo, da je policija sprožila preiskavo zaradi "vandalizma".