Papež je v New Yorku opravil mašo pred 20.000 katoličani. Foto: EPA
Papež je v New Yorku opravil mašo pred 20.000 katoličani. Foto: EPA
false
Množico v dvorani Madison Square Garden bo zasenčilo milijon vernikov, ki naj bi se udeležili maše v Filadelfiji. Foto: EPA
Papež končuje obisk v ZDA

Maša, ki se je je v dvorani Madison Square Garden udeležilo skoraj 20.000 katoličanov, je predstavljala zaključek papeževega obiska New Yorka. Pred mašo so nastopili tudi različni glasbeni izvajalci, med njimi Jennifer Hudson, Gloria Estefan in drugi. Na veličastni maši so bili ministranti kardinali, varnost pa je bila zelo poostrena. Organizatorji so najeli tudi letališke varnostnike.

78-letni papež, sicer vidno utrujen, je imel pridigo v španščini, v kateri je govoril o velikih mestih, njihovi raznolikosti ter svaril, da je zato v njih treba še posebej paziti na to, da se ljudje ne počutijo odtujene in potisnjene na rob.

Frančišek je zjutraj obiskal Združene narode, kjer je pred svetovnimi voditelji in diplomati govoril o boju proti revščini in podnebnim spremembam ter sočutju do priseljencev. V nagovoru je poudaril tudi svetost življenja in potrebo po spoštovanju, kot je dejal, naravnih razlik med moškim in žensko.

Obiskal je tudi newyorški predel Manhattan, kjer se je v spominskem parku 11. septembra srečal z družinskimi člani žrtev terorističnega napada leta 2001, pod zemljo v muzeju 11. septembra pa se je udeležil medverskega obreda skupaj s predstavniki judovske, pravoslavne, hindujske, muslimanske in budistične ter drugih ver.

Otrokom v Harlemu: Ne izgubite upanja
Frančišek je obiskal katoliško šolo v Harlemu, otrokom pa je govoril, da ne smejo izgubiti upanja in sanj, pri čemer se je skliceval na borca za državljanske pravice Martina Luthra Kinga mlajšega. V Harlemu se je srečal tudi z nezakonitimi priseljenci. Med vožnjo po Centralnem parku ga je pozdravilo in mu navdušeno mahalo 80.000 ljudi.

Medtem ko je bila prva postaja papeževega obiska ZDA Washington, pa bo zadnja Filadelfija. Čez konec tedna tam namreč poteka svetovno srečanje družin, kar je sicer glavni namen Frančiškove poti čez Atlantik. Mašo na prostem se bo udeležil milijon ljudi. Tudi na tej prireditvi pa bodo nastopili znani glasbeniki, med njimi tudi italijanski tenorist Andrea Bocelli in kolumbijski glasbenik Juanes.

Papež končuje obisk v ZDA