S Frančiškom je v Cerkvi vsaj navzen zapihal nov veter, od njega pa zdaj mnogi pričakujejo tudi vsebinske reforme. Foto: EPA
S Frančiškom je v Cerkvi vsaj navzen zapihal nov veter, od njega pa zdaj mnogi pričakujejo tudi vsebinske reforme. Foto: EPA
Papež Frančišek
Vatikan nima namena uradno proslaviti prve obletnice papeževanja Frančiška. Foto: EPA
Papež Frančišek
Raje z avtobusom kot z avtomobilom in osebnim voznikom. Foto: EPA
Eno leto papeža Frančiška

Prvi latinskoameriški papež in prvi iz vrst reda jezuitov se je v Ariccio v bližini Rima umaknil za teden dni skupaj s kardinali in škofi. V zadnjem letu je Frančišek s svojo preprostostjo in ponižnostjo požel navdušenje in odobravanje ne samo med katoličani, ampak tudi tudi med drugimi.

.
Vabljeni k branju kolumne sestre Romane Kocjančič:

Bilanca prvega leta papeža Frančiška.

.

Pred letom dni so po odstopu papeža Benedikta XVI., prvem odstopu papeža v zadnjih 600 letih, kardinali za 266. papeža izbrali argentinskega kardinala Jorgeja Maria Bergoglia, ki je prevzel vodenje Cerkve v hudi notranji krizi.

Od svojega predhodnika je Frančišek dobil Cerkev, katere ugled je bil načet od pedofilskih škandalov in njihovega prikrivanja, okostenelosti vatikanskih institucij in notranjih bojev za oblast v Vatikanu.

Preprost papež za preprosto Cerkev
"Bratje in sestre, dober večer,"
so bile prve besede novega papeža, ko je po izvolitvi nagovoril množico vernikov na Trgu svetega Petra.

Ime si je nadel po Frančišku Asiškem, znanem po svoji preprostosti in ponižnosti, s čimer je tudi nakazal vsebino svojega pontifikata. Napovedal je, da bo vzpostavil "revno Cerkev za revne".

Bolj kot blišč Vatikana mu je blizu pristen stik z ljudmi, med katerimi se očitno počuti še najbolj sproščeno, saj so njegovi nastopi naravni, spontani in sproščeni.

Njegove izjave o homoseksualcih so vzbudile upanje, da bo Cerkev spremenila svoja stališča in čeprav se pod njegovim vodenjem ni spremenila še nobena doktrina, si je nakopal nasprotnike v vrstah konservativcev.

Med kardinali in prelati je sprožil nelagodje, ko jih je označil za "salonske" zaradi razkazovanja svoje moči. Duhovnike opomnil, da bi morali biti kot duševni pastirji sredi črede "tako blizu, da bi se navzeli vonja svojih ovac".

Povrnitev ugleda
Da bi Cerkvi povrnil ugled po pedofilskih škandalih, je decembra lani ustanovil posebno komisijo, ki bo preiskala primere spolnih zlorab v Cerkvi, poskrbela za preventivo in primerno pomoč žrtvam.

Lotil se je tudi skrivnostnega in s spletkami prepletenega vatikanskega finančnega sistema. Ustanovil je oddelek za načrtovanje in nadzor nad gospodarskimi zadevami Vatikana, nekakšno gospodarsko ministrstvo, ki bo skrbelo za preglednost vatikanske blagajne.

Javnomnenjske ankete v Italiji so pokazale, da je Frančišek najbolj priljubljen med zadnjimi papeži. Od njegove izvolitve so v Vatikanu priča nepreglednim množicam romarjev.

A kljub svoji priljubljenosti in skoraj zvezdniškem statusu papež ostaja skromen in zavrača pretirano pozornost svoji osebnosti. "Prikazovati papeža kot nekakšnega Supermana, nekakšno zvezdo, dojemam kot žalitev," je dejal v nedavnem pogovoru za italijanski časopis Corriere della Sera.

Eno leto papeža Frančiška