V Londonu izobraženi Al Islam je bil dolgo do zahoda prijazen obraz Gadafijevega režima in številni so menili, da bo prav on sprejel reforme sistema, a se je ob izbruhu upora sredi februarja odločno postavil na stran očeta. Foto: EPA
V Londonu izobraženi Al Islam je bil dolgo do zahoda prijazen obraz Gadafijevega režima in številni so menili, da bo prav on sprejel reforme sistema, a se je ob izbruhu upora sredi februarja odločno postavil na stran očeta. Foto: EPA
Tripolis
Libijci so v nedeljo razglasili narodno osvoboditev. Foto: EPA

Visoki vojaški predstavnik začasnih libijskih oblasti je povedal, da sta Al Islam in nekdanji vodja Gadafijeve obveščevalne službe Abdulah Al Senusi predlagala, da se predata Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC) v Haagu. Abdel Madžid Mlegta je pojasnil, da skušata oba doseči dogovor o predaji s pomočjo sosednje države, ki pa je ni imenoval.

Ugotovila sta, da ni varno, če ostaneta v Libiji, in tudi ne, če se odpravita v Alžirijo ali Niger, dve državi, kjer je že nekaj pobeglih članov Gadafijeve družine. Po besedah Mlegte zahteva Niger od njiju preveč denarja. "Čutita, da ni varno, kjer sta ali da gresta kamor koli drugam," je še dejal.

Tako kot strmoglavljeni voditelj Moamer Gadafi sta tudi Al Islam in Senusi na Mednarodnem kazenskem sodišču (ICC) v Haagu obtožena zločinov proti človečnosti. Iz ICC-ja so sporočili, da nimajo nobene potrditve poročil o pripravljenosti Al Islama na predajo in čakajo na več informacij od libijskega Nacionalnega prehodnega sveta (NTC).

Al Islam je na begu, odkar je prejšnji teden padlo Gadafijevo rojstno mesto Sirta in domnevajo, da je nekje na južni libijski meji z Nigrom.

"Gadafi ni bil ustreljen kot ujetnik"
Prvi izsledki preiskave smrti nekdanjega libijskega voditelja kažejo na to, da po prijetju prejšnji teden ni bil ustreljen, je danes Varnostnemu svetu ZN-a povedal namestnik libijskega veleposlanika pri ZN-u Ibrahim Dabaši. Preiskava, ki so jo nove libijske oblasti uvedle po pozivih mednarodne skupnosti, še vedno poteka.

"Glede na prve izsledke ni nihče izmed upornikov streljal nanj, potem ko so ga prijeli," je zatrdil Dabaši. Začetna poizvedovanja naj bi pokazala, da je bil "Gadafi ranjen med spopadi med njegovimi privrženci in uporniki", je pojasnil in dejal še, da je Gadafi po prijetju "krvavel iz trebuha in glave in je ob prihodu v bolnišnico v Misrati umrl".

Putin zgrožen nad posnetki
Ruski premier Vladimir Putin, ki je v zadnjih letih stkal tesne vezi z Gadafijem predvsem zaradi donosnih poslov na področju energetike, je povedal, da so se mu gnusili posnetki, na katerih je bilo mogoče videti zadnje trenutke Gadafijevega življenja, ko so ga uporniki okrvavljenega vlekli po ulicah Sirte in ga nato naložili na poltovornjak, in posnetki njegovega trupla.

"Skoraj vsa Gadafijeva družina je bila ubita, njegovo truplo je bilo prikazano na vseh svetovnih televizijah, nemogoče je bilo gledati brez gnusa. Človek je bil ves v krvi, še vedno živ in nato so ga pokončali," je bil zgrožen Putin.