Sliko Gadafijevega trupla je objavilo več arabskih televizij. Foto: Reuters
Sliko Gadafijevega trupla je objavilo več arabskih televizij. Foto: Reuters
Gadafi se je s svojim tesnim krogom skrival v kanalizacijskem jašku. Foto: EPA
Portret Gadafija
Lov na Gadafija

"Prijet je. Ranjen je v obe nogi. Odpeljali smo ga z reševalnim vozilom," je po prijetju povedal visoki vojaški predstavnik začasnih libijskih oblasti.
"Bil je aretiran. Hudo je ranjen, vendar še vedno diha," pa je sprva za AFP povedal predstavnik narodnega prehodnega sveta Mohamed Leit, ki je dodal, da je bil Gadafi oblečen v rjavo uniformo in turban.

"Moamer Gadafi je mrtev," pa je pozneje dokončno potrdil tiskovni predstavnik libijskega narodnega prehodnega sveta Abdel Hafiz Goga.
Gadafi naj bi umrl zaradi hudih poškodb, njegovo truplo pa so prepeljali v mošejo v Misrati. Arabski televiziji Al Džazira in Al Arabija sta prikazali fotografijo mrtvega Gadafija s krvavim obrazom, medtem ko je TV-mreža Al Arabija sporočila, da je dobila ekskluzivno dovoljenje za snemanje trupla.
Gadafija so prijeli v bližini njegovega rodnega kraja Sirta, ki je bil še zadnja utrdba njegovih borcev, preden so danes nad njo popoln nadzor prevzele sile začasne vlade.

Neslavne zadnje ure
Ranjen in prijet je bil, ko je skušal pobegniti v konvoju, ki so ga napadla letala zveze Nato. Vodja njegove vojske Abu Bakr Junus je bil ubit med poskusom prijetja - tudi to sliko je Al Džazira že prikazala. Gadafijevega tiskovnega predstavnika Muso Ibrahima naj bi prijeli živega, prav tako Gadafijevega sina Motasima.
Gadafijevi zadnji trenutki niso bili prav nič veličastni. Človeka, ki je upornike še pred kratkim oklical za "podgane", so prav ti uporniki ujeli v kanalizaciji, polni smeti in umazanije.
"Rekel nam je podgane, a poglejte, kje smo ga našli," je za Reuters povedal Ahmed Al Sahati, 27-letni vladni borec, stoječ ob dveh smrdljivih kanalizacijskih jaških pod šestpasovno avtocesto.
Eden izmed Gadafijevih spremljevalcev naj bi sredi obleganja upornikov prišel iz jaška, kličoč, da se predajajo, a naj bi nato začel streljati na upornike. Na neki točki naj bi Gadafi svojim ukazal, naj prenehajo z ognjem, nato pa so spremljevalci sporočili, da je njihov "gospodar" ranjen.
Uporniki so Gadafija izvlekli iz jaška, medtem ko je ta spraševal, kaj je narobe in kaj se dogaja. Padlega libijskega voditelja so s prestreljenimi nogami in hrbtom posadili v avtomobil. Očividci pravijo, da je Gadafija smrtno ranil eden izmed njegovih lastnih mož.
Arabske televizije so nato prikazovale ljudi, predvsem borce libijskih prehodnih oblasti, ki se na ulicah veselijo novice o Gadafijevem prijetju in streljajo v zrak.

42 let na oblasti, dva meseca na begu
Gadafi in njegov najvplivnejši sin Saif Al Islam sta bila na begu vse od padca Tripolisa 23. avgusta. Čeprav se je govorilo, da se skriva v puščavi na jugu države, kjer naj bi užival podporo zvestih plemen, so ga prijeli v Sirti na severu.

Gadafijev sin Sadi je zbežal v Niger, hčerka Aiša pa je z bratoma Hanibalom in Mohamedom ter materjo pobegnila v Alžirijo. Al Islam je še vedno na begu.

Portret Gadafija
Lov na Gadafija