V ponedeljek je ameriškega zvezdnika Georgea Clooneyja v Beli hiši sprejel tudi predsednik Barack Obama. Foto: Reuters
V ponedeljek je ameriškega zvezdnika Georgea Clooneyja v Beli hiši sprejel tudi predsednik Barack Obama. Foto: Reuters
Bogatenje voditeljev Južnega Sudana

Poročilo razkriva, da so si voditelji, na prvem mestu predsednik Salva Kiir, v tujini na račun orožarskih poslov ter prodaje naravnih virov nakopičili veliko bogastvo, medtem ko mlada država, ki se je od Sudana odcepila leta 2011, tone v vedno hujšo revščino. Državljanska vojna. v kateri je bilo ubitih več tisoč civilistov, ne pojenja.

Po Clooneyjevih besedah je organizacija v tajni preiskavi zbrala dovolj dokazov, da so si predsednik Kiir, vojaški poveljniki ter njihovi družinski člani po neodvisnosti države pred petimi leti nagrabili ogromno bogastvo.

Medtem ko v mladi državi vlada težko dojemljiva revščina, je oblastna elita z orožarskimi posli ter razprodajo domačih naravnih virov v tujino odnesla milijone, s katerimi si plačuje razkošno življenje.

Sodelovala naj bi kitajska, turška in afriška podjetja
Preiskava organizacije, ki je spremljala denarni tok tujih naložb za izkoriščanje naravnih bogastev, je razkrila, da pri tem sodelujejo vsaj kitajska, turška in afriška podjetja.

Po Clooneyjevih trditvah pri ropanju z naravnimi bogastvi bogatega Južnega Sudana sicer sodelujejo številni, njihovi milijoni pa nemalokrat končajo na tajnih računih v tujini.

Clooney zato mednarodno skupnost poziva, naj ukrepa proti sudanskemu predsedniku Kiiru na podoben način kot pri obračunu s teroristi: z gospodarskim embargom in zamrznitvijo njihovih bančnih računov v tujini.

Tiskovni predstavnik predsednika Kiira je vse medijske navedbe o nepremičninah in državnem bogastvu bolj ali manj preslišal.

Edvard Žitnik, Radio Slovenija

Bogatenje voditeljev Južnega Sudana