Evropska komisarka za proračun Kristalina Georgieva bi se utegnila v prihodnjih dneh vmešati v boj za generalno sekretarko ZN-a. Georgievo so že prej omenjali kot glavno kandidatko Bolgarije, a je vlado takrat obvestila, da bo ostala na položaju v EU-ju. Foto: EPA
Evropska komisarka za proračun Kristalina Georgieva bi se utegnila v prihodnjih dneh vmešati v boj za generalno sekretarko ZN-a. Georgievo so že prej omenjali kot glavno kandidatko Bolgarije, a je vlado takrat obvestila, da bo ostala na položaju v EU-ju. Foto: EPA
Združeni narodi
Poleg Portugalca Antonia Guterresa so v zadnjem krogu glasovanja največ podpore prejeli še slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak, Srb Vuk Jeremić, Makedonec Srgjan Kerim in Bolgarka Bokova, sicer generalna sekretarka Unesca, ki je končala na petem mestu. Pred začetkom glasovanj je veljala za favoritko, tudi zato, ker je ženska in ker prihaja iz Vzhodne Evrope. Naslednje glasovanje je predvideno za 26. september. Foto: EPA

Ugibanja je dodatno spodbudil tvit vodje kabineta predsednika Evropske komisije (EK) Martina Selmayrja, v katerem je zapisal, da bi bila to "velika izguba za Evropsko komisijo". "A Kristalina bi bila močna generalna sekretarka ZN-a in številni Evropejci bi bili ponosni, bil bi močan signal za enakost spolov."

Bokova ni bila prepričljiva
Neuradno naj bi Bolgarija razmišljala o tem, da bi Georgievo nominirala kot kandidatko za položaj generalne sekretarke ZN-a. Posredno je ta razmišljanja potrdila bolgarska notranja ministrica Rumjana Bačvarova, ki je po poročanju bolgarske tiskovne agencije BTA dejala, da bolgarska kandidatka za generalno sekretarko ZN-a Irina Bokova v tekmi za položaj "ni bila prepričljiva" in da verjetno ne bo izvoljena. Ni pa želela potrditi domnev, da vlada razmišlja o nominaciji Georgieve.

Bolgarski mediji navajajo, da bi, če bi se bolgarska vlada odločila za Georgievo, Bokova morala odstopiti od kandidature ali pa bodo kandidaturo Georgieve podprle tri srednjeevropske države ob podpori Nemčije kot kandidaturo Evropske ljudske stranke (EPP). V tem primeru bi bolgarska vlada lahko podprla njeno kandidaturo, navaja BTA. Neuradno naj bi se za kandidaturo Georgieve zanimala tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

"Vodi" Portugalec Guterres, Türk na šestem mestu
Svojo kandidaturo za položaj generalnega sekretarja ZN-a je doslej objavilo deset kandidatov, med njimi nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk, ki ga podpira tudi slovenska vlada. Po štirih krogih neformalnih glasovanj, ki potekajo v Varnostnem svetu ZN-a, za zdaj najbolje kaže Portugalcu Antoniu Guterresu. Türk se je v četrtem krogu uvrstil na šesto mesto.

Naslednik Ban Ki Muna predvidoma znan oktobra
Dosedanja glasovanja so bolj kot ne indikativna, saj glasovi stalnih članic VS-ja ZN-a še niso vidni. Šele poznejša glasovanja v oktobru naj bi pokazala, kakšno podporo uživajo kandidati pri ZDA, Rusiji, Kitajski, Franciji in Veliki Britaniji. Varnostni svet ZN-a naj bi predvidoma oktobra izbral kandidata, ki bo 1. januarja 2017 nasledil Ban Ki Muna, in ime posredoval v potrditev 193-članski Generalni skupščini ZN-a.