Papež je s svojo izjavo o škodljivosti kondomov razburil svetovno javnost in politiko. Foto: EPA
Papež je s svojo izjavo o škodljivosti kondomov razburil svetovno javnost in politiko. Foto: EPA
Papeževega obiska so se razveselili številni prebivalci Kameruna. Foto: EPA
Samo v podsaharski Afriki je z virusom HIV ali z aidsom okuženih kar 22 milijonov ljudi. Foto: EPA

Papež, ki se mudi na turneji po Afriki, je pred dvema dnevoma razburil svetovno in cerkveno javnost, ko je v Kamerunu izjavil, da razdeljevanje kondomov ne rešuje problema virusa HIV in Aidsa, ampak ga le še zaostruje ter škoduje javnemu zdravstvu. Dejal je še, da sta najboljša načina za preprečevanje virusa HIV in aidsa vzdržnost in pa zakonska zvestoba.

Besede, ki jih Vatikan sicer goreče zagovarja, so sprožile nemalo kritik, predvsem v evropskih državah. Na papeževe besede se je že odzvalo francosko zunanje ministrstvo, ki je zapisalo, da so kondomi ključnega pomena za preprečevanje širjenja virusa HIV in aidsa. Tiskovni predstavnik ministrstva Eric Chevallier je dejal: "Ni v naši moči, da bi kritizirali doktrino Cerkve, a smo prepričani, da take izjave ogrožajo javno zdravje in spodbijajo obvezo zavarovanja človeškega življenja".

"Kondomi rešujejo življenja"
V Nemčiji sta se na papeževe besede odzvala ministrica za zdravje Ulla Schmidt in ministrica za razvoj Heidemarie Wieczorek-Zeul, ki sta v skupni izjavi zapisali: "Kondomi rešujejo življenja, tako v Evropi kot na vseh drugih celinah." Povedali sta še, da je neodgovorno od papeža, da preprečuje načrtovanje družine najrevnejšim prebivalcem.

Tudi nizozemski minister za razvoj Bert Koenders je dejal, da so papeževe besede izjemno škodljive in skrb vzbujajoče, saj papež "prepoveduje ljudem, da se zaščitijo". "Okoli aidsa se še vedno plete velika stigma, ljudje, okuženi z virusom HIV pa so pogosto žrtve diskriminacije. Papež je s svojimi besedami razmere še poslabšal," je še dodal Koenders.

"Papež zanemarja življenja Afričanov"
Tudi številne človekoljubne organizacije, ki se ukvarjajo s problemom virusa HIV in aidsa, predvsem v Afriki, so ogorčene, saj so kondomi ena redkih metod, ki resnično lahko zaustavijo širjenje okužbe. "Papeževo nasprotovanje kondomom kaže na to, da je zanj pomembnejša cerkvena dogma kot pa življenja Afričanov," je povedala Rebecca Hodes iz organizacije Treatment Action Campaign.

Samo v podsaharski Afriki je z virusom HIV okuženih kar 22 milijonov ljudi, številka, ki predstavlja kar tretjino okuženega prebivalstva po vsem svetu, pa se vsak dan povečuje.

Začel v Kamerunu, končal bo v Angoli
Benedikt XVI. je svoj prvi obisk v Afriki, katerega geslo je "Sprava, pravičnost in mir", začel v Kamerunu. Namen 11. apostolskega potovanja Benedikta XVI. zunaj Italije je škofom izročiti Instrumentum laboris, delovni dokument drugega posebnega zasedanja škofovske sinode za Afriko, ki bo na temo Cerkev v Afriki v službi sprave, pravičnosti in miru potekalo oktobra v Vatikanu. Benedikt XVI. je že tretji papež, ki je obiskal Afriko, saj ima Rimskokatoliška cerkev v Afriki zelo veliko vernikov. Afriška turneja se bo končala v Angoli.

B. T.