Z virusom HIV je po svetu okuženih 33 milijonov ljudi, večina prav v Afriki. Do danes je zaradi aidsa umrlo 25 milijonov ljudi. Foto: EPA
Z virusom HIV je po svetu okuženih 33 milijonov ljudi, večina prav v Afriki. Do danes je zaradi aidsa umrlo 25 milijonov ljudi. Foto: EPA
Prva postaja papeževega obiska v Afriki je Kamerun. Prihod Benedikta XVI. je za svojo reklamo izkoristil tudi kamerunski predsednik Paul Biya, ki je eden najbolj razsipnih afriških voditeljev in eden tistih z najdaljšim stažem. Na oblasti je namreč že od leta 1982. Foto: EPA

Ob svojem prvem obisku v Afriki je Benedikt XVI. dejal, da je aids tragedija, ki je ni mogoče preseči le z denarjem ali z razdeljevanjem kondomov, saj to, prav nasprotno, povečuje težavo. S svojo izjavo je razburil mnoge aktiviste, zdravsteven delavce in politike, ki so papeževe besede označili za nerealistične, neznanstvene in nevarne.

"Moj odziv je, da gre za velik korak nazaj v smislu zdravstvene vzgoje po svetu, je popolnoma kontraproduktivno in lahko vodi v naraščanje števila okužb s HIV-om v Afriki in drugod," je papeža kritiziral profesor imunologije na britanskem Oxfordu profesor Quentin Sattentau, ki je pojasnil, da je veliko dokazov, da kondomi zmanjšujejo nevarnost okužbe s HIV-om in ne vodijo nujno do več spolnih odnosov.

Vatikanski tiskovni predstavnik Federcio Lombardi je glede kritik dejal, da je papež ohranil stališče svojih predhodnikov. Cerkev zastopa stališče, da je najboljša rešitev pred aidsom zvestoba in vzdržnost, poleg tega pa tudi trdi, da kondomi povečujejo možnost tveganega spolnega vedenja.

"Kondomi ne spodbujajo tveganih spolnosti"
Direktor oddelka za boj proti aidsu pri Svetovni zdravstevni organizaciji (WHO) Kevin De Cock je dejal, da ni nobenih dokazov o tem, da bi uporaba kondomov spodbujala tvegano spolno vedenje. Če jih uporabljamo pravilno in redno, zmanjšujejo okužbe s HIV-om, je pojasnil De Cock in še dejal, da je ob tem potrebna tudi vzdržnost in zmanjšanje števila spolnih partnerjev.

De Cock je pohvalil tudi delo katoliških dobrodelnih organizacij, ki nudijo pomoč okuženim s HIV-om v nekaterih najbolj revnih in odročnih delih sveta.

"Leta preventive gredo lahko v nič"
Ostro so se na papeževe izjave odzvali v Franciji in Belgiji. Francosko zunanje ministrstvo je izrazilo veliko zaskrbljenost. "Medtem ko ni naša dolžnost, da sodimo o cerkvenih doktrinah, pa menimo, da take izjave ogrožajo javno zdravstveno politiko," je dejal tiskovni predstavnik ministrstva. Belgijski minister za zdravje pa meni, da lahko papeževe izjave uničijo leta dela na preventivi in izobraževanju ter lahko ogrozijo človeška življenja.

Kritike na papeža so prišle tudi iz cerkvenih krogov. "Vsakdo, ki ima aids in je spolno aktiven, vsakdo z več partnerji mora zaščititi sebe in druge," je dejal pomožni škof v Hamburgu Hans-Jochen Jaschke in dodal, da kondomi lahko zaščitijo, a jih moški pogosto zavračajo.

G. V.