Al Tajeb meni, da je napačno razumevanje Korana pripeljalo do nestrpnih interpretacij islama. Foto: EPA
Al Tajeb meni, da je napačno razumevanje Korana pripeljalo do nestrpnih interpretacij islama. Foto: EPA
Egiptovski predsednik Al Sisi je na oblast prišel julija 2013 z državnim udarom. Foto: EPA

Al Tajeb meni, da je napačno razumevanje Korana pripeljalo do nestrpnih interpretacij islama. V govoru na tridnevni protiteroristični konferenci v Meki v Savdski Arabiji, na kateri je obsodil terorizem, je pozval k enotnosti med muslimani.

Ekstremizem je povezal z "napačnimi interpretacijami" Korana in življenja preroka Mohameda. "Edino upanje, da muslimanski narod obnovi enotnost, je boj v šolah in na univerzah proti nagnjenju k obtoževanju muslimanov za nevernike," je dejal po poročanju BBC-ja.

Konference se udeležujejo višji kleriki iz širšega muslimanskega sveta, dogodek pa se osredotoča na islam in boj proti terorizmu. Da je terorizem grožnja za muslimane in ves svet, meni tudi savdski kralj Salman.

Al Sisi: Potrebujemo panarabsko vojaško silo
Medtem je egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi za egiptovsko državno televizijo dejal, da je potrebna panarabska vojaška sila za boj proti terorizmu. Potreba po takšni sili je večja vsak dan zaradi razmer v regiji.

"Tem izzivom bomo kos, ko se bomo združili," je dejal. Kot je dejal Al Sisi, je več držav, vključno z Jordanijo, Savdsko Arabijo in Združenimi arabskimi emirati (ZAE), ponudilo vojaško pomoč proti Islamski državi, potem ko je skupina, povezana z IS-jem obglavila 21 egiptovskih kristjanov. Egipt je le nekaj ur po objavi videoposnetka obglavljanj napadel položaje z IS-jem povezane skupine v vzhodnem libijskem mestu Derna. V napadih je po poročanju al Džazire umrlo najmanj sedem civilistov.

Bližnjevzhodni vojaški pakt
Že novembra lani je Associated Press poročal, da Egipt, Savdska Arabija, ZAE in Kuvajt razmišljajo o oblikovanju vojaškega pakta za boj proti oboroženim skupinam, mogoča pa naj bi bila tudi skupna sila za posredovanje na vsem Bližnjem vzhodu. Kot mogoči partnerji se omenjajo tudi Jordanija, Francija in Italija, poroča Al Džazira.