Vladimir Putin je takole podaril Abdelu Fatahu Al Sisiju prav posebno darilo - kalašnikovko. Darilo, ki je verjetno razveselilo generala, ki pa na drugi strani vsako leto od ZDA prejme za 1,3 milijarde dolarjev orožja. Foto: Reuters
Vladimir Putin je takole podaril Abdelu Fatahu Al Sisiju prav posebno darilo - kalašnikovko. Darilo, ki je verjetno razveselilo generala, ki pa na drugi strani vsako leto od ZDA prejme za 1,3 milijarde dolarjev orožja. Foto: Reuters
Predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi in predsednik Rusije Vladimir Putin
Putinov obisk Egipta je prvo letošnje potovanje ruskega predsednika v tujino. Foto: Reuters

Ustrezen memorandum sta državi podpisali v navzočnosti Al Sisija in Putina, ki se mudi na obisku v Kairu. Sisi je še razkril, da bodo jedrsko elektrarno gradili v kraju Daba na sredozemski obali na severozahodu Egipta. Temelje tovrstni elektrarni v Dabi je Egipt postavil že v času režima leta 2011 strmoglavljenega predsednika Hosnija Mubaraka, a so dela zaradi sporov s tamkajšnjim prebivalstvom ustavili.

Ob Suezu ruska industrijska cona
Putin je medtem na novinarski konferenci povedal, da se bodo z jedrsko elektrarno egiptovskemu gospodarstvu odprla nova področja. Dodal je, da se bodo morebitne ruske naložbe v Egiptu osredotočile na avtomobilsko in petrokemično industrijo.

Rusija in Egipt sta ob Putinovem obisku po poročanju ruske agencije Tass dosegla tudi dogovor o prostotrgovinskem območju, razvoju ruske industrijske cone okoli Sueškega prekopa in promociji sodelovanja na področju naložb.

Novi egiptovski predsednik že dvakrat v Moskvi
Al Sisi je medtem še poudaril, da Putinov obisk potrjuje krepitev odnosov med državama od odstavitve islamističnega predsednika Mohameda Mursija sredi leta 2013. Putin je ob obisku kot darilo podaril generalu Siriju posebno izvedbo avtomatske puške kalašnikovke.

Ruski predsednik, ki je obisk v Egiptu v spremstvu več ministrov začel v ponedeljek, je egiptovskega kolega vnovič povabil na obisk v Moskvo, kar bi bil že njegov tretji, odkar je kot vodja oboroženih sil strmoglavil Mursija.

Povezuje ju skupni sovražnik - džihadisti
Egiptovske oblasti si prizadevajo dokazati, da niso odvisne izključno od ZDA, ki so Kairu po odstavitvi Mursija ustavile dostavo za okoli 1,3 milijarde dolarjev vojaške pomoči letno.

Al Sisi je tudi poudaril, da obisk kaže na rusko solidarnost z Egiptom v njegovem boju proti terorizmu. "Strinjala sva se, da boj proti terorizmu ne more pomeniti zgolj spopada na varnostnem področju, temveč moram doseči tudi ideološke korenine," je dodal Al Sisi, ki je imel pri tem verjetno v mislih boj Kaira proti džihadistom in privržencem Muslimanske bratovščine.