Grška policija je po napadu pred kulturnim ministrstvom takoj zavarovala območje, a odgovoronih za napad ni ujela. Foto: EPA
Grška policija je po napadu pred kulturnim ministrstvom takoj zavarovala območje, a odgovoronih za napad ni ujela. Foto: EPA

"Revolucionarni urbani bojevniki" so v sporočilu, ki so ga poslali tedenski reviji Pondiki zapisali, da je njihova skupina streljala na 21-letnega policista, ki je bil v napadu pred kulturnim ministrstvom v prestolnici huje ranjen. Hkrati so prevzeli tudi odgovornost za decembrski napad na policijski avtobus in za neuspešen bombni napad na poslopje podjetja Shell v Atenah. Grška policija je sporočila, da že preverja, kako je sporočilo prišlo do uredništva omenjene revije.

Omenjena skupina je nastala septembra 2003, slabo leto zatem, ko je bila onesposobljena najnevarnejša uporniška skupina, imenovana 17. november. Revolucinarni urbani bojevniki naj bi bili odgovorni za več bombnih napadov na ministrstva in policijska poslopja v Grčiji. Grčija in ZDA so ponudile dva milijona dolarjev za informacije, ki bi privedle do aretacij članov skupine. Do zdaj namreč niso prijeli še nobenega člana skupine, ki napoveduje, da bo svoje akcije še okrepila.

Skupina je med drugim prevzela odgovornost za oborožen napad na policijsko postajo aprila 2007, kar je bil do danes tudi zadnji napad, za katerega je prevzela odgovornost.

Decembra Grčijo ohromili protesti
V decembru so po Grčiji potekali ostri protesti levičarjev proti vladi, ki so jo obtoževali, da ne sprejema pravih ukrepov proti recesiji. Med protesti je bil po domnevno opozorilnem strelu policista ubit najstnik, zaradi česar so se protesti razširili po vsej državi, najbolj vročekrvni demonstranti pa so se tudi spopadali s policijo. Nastalo je veliko škode.

M. R.