Protestniki so se spopadli s policijo, ta pa je uporabila solzivec. Foto: Reuters
Protestniki so se spopadli s policijo, ta pa je uporabila solzivec. Foto: Reuters
Protestniki so svojo jezo znesli tudi nad božičnim drevesom. Foto: EPA

Protestniki so pred poslopjem parlamenta v Atenah policiste napadli z molotovkami in kamenjem, znova pa so poskušali uničiti božično drevo, ki so ga enkrat že zamenjali, potem ko je bilo uničeno v prejšnjih protestih. Protestov se je udeležilo okoli 10.000 ljudi, ki so se najprej zbrali pred univerzo, nato pa odšli proti parlamentu, ki ga je obkolila policija.

Med protesti je bilo ranjenih okoli 70 ljudi, okoli 400 pa so jih priprli. Protestniki so se kot v preteklih dneh tudi tokrat znesli nad številnimi trgovinami in bankami.

Atenski župan Nikitas Kaklamanis je pozval k prekinitvi protestov med božičnimi prazniki, da bi lahko obupani lastniki poškodovanih trgovin pokrili izgube zaradi protestov, ki po nekaterih ocenah znašajo okoli milijardo evrov.

Ob protestih še stavke
Nasilni protesti so se začeli, ko je policist ustrelil 15-letnega fanta, ki je skupaj z vrstniki napadel policijsko patruljo s kamenjem in molotovkami, a vzroki za nezadovoljstvo na grških ulicah ležijo veliko globje in so posledica velike stopnje nezaposlenosti ter večanja socialnih razlik, še posebej med svetovno gospodarsko krizo.

Proteste spremljalo tudi številne stavke nezadovoljnih delavcev v javnem sektorju. Tako so danes za tri ure protestno prekinili delo kontrolorji letenja, kar je povsem ohromilo letalski promet, medtem ko so z dela odkorakali tudi zdravniki in učitelji.

Družba prežeta s korupcijo
Kljub protestom in pozivom je grški premier Costas Karamanlis zavrnil možnost odstopa, a je le priznal, da se mladi upravičeno jezijo zaradi nekaterih težav v grški družbi, kot je na primer korupcija, saj je Grčija med 15 članicami evroobmočja na zadnjem mestu glede boja proti korupciji.

Zadnja javnomnenjska anketa je pokazala, da so opozicijski socialisti za 6,5 odstotka v prednosti pred vladajočo stranko Nova demokracija.

G. V.