Miša Novak je lento najlepše v Sloveniji osvojila leta 1998, nekaj let pozneje pa se je preselila v Grčijo, kjer dela kot profesorica. Foto: MMC RTV SLO
Miša Novak je lento najlepše v Sloveniji osvojila leta 1998, nekaj let pozneje pa se je preselila v Grčijo, kjer dela kot profesorica. Foto: MMC RTV SLO
Grkom je prekipelo. Foto: Reuters

". Razmere tukaj so dokaj neugodne, še posebej za nas, ki delamo v šolstvu," je dogajanje v Grčiji za MMC komentirala Miša Novak.

"Ker sem osebno zaposlena na gimnaziji, kjer poučujem angleški in nemški jezik, tudi neposredno doživljam posledice upora dijakov. Konkretno naši dijaki, kot tudi ostali na otoku, že teden dni držijo zaprte prostore gimnazije, policija si ne upa ukrepati."

"Vzdušje ni nič kaj praznično, ljudje so nemirni in zaskrbljeni - kot da svetovna recesija že sama po sebi ne bi bila dovolj. Povod za proteste mladine je bila krivična smrt 15- letnega Aleksandra, a ne izključno. Mladina že dalj časa izraža svojo nezadovoljstvo nad razmerami v državi. Obsoja korupcijo in svoj brezupni položaj izobraženega brezposelneža. Ta kriminalna poteza "varuha reda in miru", je bila samo kaplja čez rob. Mladina je dobila priložnost pokazati svojo moč in zmajati vlado."

"Čeprav večina obsoja vandale in anarhiste, ki združeni z socialno ogroženimi imigranti brezumno uničujejo javno premoženje, medtem ko policija apatično opazuje, se enoglasno strinjajo, da je vsako sredstvo dovoljeno, da ta sistem ne bi preživel," je svoje misli strnila nekdanja mis Slovenije, ki si je družino ustvarila v Grčiji.

Protestniki napadli sedež posebnih enot
Skupina približno 30 mladih protestnikov je danes z zažigalnimi steklenicami napadla sedež posebnih enot grške policije v Atenah. Izgredniki so metali tudi kamenje in pri tem poškodovali več avtomobilov v bližini sedeža policije in pred njim, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Več deset najstnikov se je zbralo tudi pred sodiščem v Atenah in pred enim izmed zaporov. O protestih poročajo tudi iz drugih grških mest.

K. T.