Atenske ulice na trenutke spominjajo na po vojni opustošena območja. Foto: Reuters
Atenske ulice na trenutke spominjajo na po vojni opustošena območja. Foto: Reuters
Grčija žaluje za mladeničem, ki je padel pod policijskimi streli. Foto: EPA
Nemiri v Grčiji so bili najhujši v desetih letih. Foto: EPA

Če je v središču grške prestolnice mirneje kot v preteklih dneh, pa so v predmestjih razmere še vedno nemirne. Večinoma mladi protestniki so tako s kamenjem in molotovkami napadli policijske postaje in uničevali trgovine ter ulično infrastrukturo.

Protestniki medtem že šesti dan zapored po smrti 15-letnega dečka, ki je umrl pod strelom policista, še vedno zasedajo 15 univerzitetnih stavb in okoli sto srednjih šol v Atenah in Solunu. Pred šolo za politehniko v atenski četrti Eksarhija je davi skupina okoli 40 mladih s kamenjem obmetavala policiste, ki so se na to odzvali s solzivcem. Tri ljudi so priprli.

Spopadi med protestniki in policijo so potekali pred fakulteto za kmetijstvo in pred enim od največjih grških zaporov v atenskem predmestju Kjordalos.

Najhuje v desetih letih
V znak protesta proti smrti najstnika, ki je sprožila najhujše nemire v Grčiji v več deset letih, protestniki še vedno zasedajo več šolskih ustanov. Več deset mladih tako ostaja zabarikadiranih v stavbi univerze v Solunu, kjer naj bi po navedbah profesorjev tudi plenili in uničevali njihove kabinete.

O nadaljnjem zasedanju univerz, kjer po grškem zakonu policija ne sme posredovati, naj bi sicer študentje odločali kmalu. Kot so sporočili z grškega notranjega ministrstva, so študentje poleg tega za danes zvečer v grški prestolnici napovedali nov protest. Še več protestov je napovedanih za petek in ponedeljek.

Grčijo pretresajo nasilni pretresi vse od sobote zvečer, ko je bil strel policista usoden za 15-letnega fanta. Protestniki so svojo jezo v več grških mestih znašali nad številnimi trgovinami, bankami in avtomobili in s tem povzročili ogromno škodo.

Predčasne volitve pred vrati?
Grški premier Kostas Karamanlis je v sredo obljubil poplačilo škode lastnikom poškodovanih trgovin in ponovno vzpostavitev reda, a pritiski in pozivi vladi k odstopu se vrstijo. Opozicijski socialisti so premierja pozvali k razpisu predčasnih volitev, do katerih naj bi po mnenju nekaterih poznavalcev prišlo v dveh ali treh mesecih.

Evropejci protestirajo skupaj z Grki
V podporo grškim protestnikom so demonstracije potekala tudi v drugih evropskih mestih. V danski prestolnici Köbenhavn je okoli 150 protestnikov s steklenicami in barvo obmetavalo policiste, ki so priprli 63 ljudi. Nemirno je bilo še v Madridu, Barceloni in Bordeauxu, kjer so neznanci pred grškim konzulatom zažgali dva avtomobila.

K. S.