V Prištini so z navdušenjem sprejeli ameriškega podpredsednika Joeja Bidna. ZDA je ena največjih podpornic kosovske neodvisnosti. Foto: EPA
V Prištini so z navdušenjem sprejeli ameriškega podpredsednika Joeja Bidna. ZDA je ena največjih podpornic kosovske neodvisnosti. Foto: EPA
Razprava o zakonitosti neodvisnosti se je pred Haagom začela 1. decembra in bo trajala do petka. Skupaj naj bi stališče predstavilo 29 držav, sodišče pa bo nato podalo neobvezujoče mnenje glede zakonitosti neodvisnosti. Srbija trdi, da bo odločitev spoštovala. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Kot je poudaril vodja ameriške delegacije Harold Hongju Koh, lanska razglasitev neodvisnosti Kosova ni bila v nasprotju z mednarodnim pravom, zato mnenje Meddržavnega sodišča sploh ni potrebno. 15 članov sodnega senata je pozval, naj ne skalijo miru neodvisnosti mlade države.
"Razglasitev neodvisnosti Kosova je prinesla prepotreben konec nemirnemu poglavju v zgodovini Zahodnega Balkana in ljudem Kosova omogočila prehod v skupno evropsko prihodnost ... Resnično vprašanje, s katerim se sooča sodišče, je, ali podpreti nadaljevanje te tragične preteklosti ali pa Srbiji in Kosovu dovoliti, da pogledata naprej v obetavnejšo prihodnost."
Podpora je napačen signal upornikom
Predstavnik Moskve je predstavil diametralno nasprotno stališče. Ruski veleposlanik Kiril Gevorgian je med drugim posvaril, da bi podpora neodvisnosti Kosova poslala napačen signal upornikom po vsem svetu.
Vztrajal je tudi, da Varnostni svet ZN pogovorov o statusu Kosova med Beogradom in Prištino ni nikoli uradno sklenil, kot je bil dolžan: "Dejstvo, da niso prinesla rezultata, še ne pomeni, da se lahko pogajanja obravnavajo kot izčrpana. Na VS-ju je bilo, da odloči o prenehanju prehodnega obdobja in začetka sklepne faze."

Ponovil je še, da je bila enostranska razglasitev neodvisnosti Kosova nezakonita, saj so bile začasne kosovske institucije oblikovane na temelju resolucije VS ZN 1244, pri čemer razglašanje neodvisnosti nikakor ni bilo v njihovih pristojnostih: "To je primer par excellence, ki kaže, da mednarodno pravo šteje."
Razglasitev neodvisnosti po mnenju Rusije tudi ni bila v skladu z mednarodnim pravom, saj to odcepitev dela države dovoljuje samo v izjemno redkih in ekstremnih situacijah, ko je ta narod daljše obdobje izpostavljen hudim pritiskom, ki ogrožajo njegov obstoj. Ta pogoj pa na Kosovu, tako Rusija, ni bil izpolnjen.
S pomisleki tudi Španija
Med državami, ki bodo predstavile svoja stališča, jih je 15 Kosovo priznalo. Kosovo je sicer doslej priznalo prek 60 držav, med njimi 22 od 27 članic EU. Ena od preostalih petih - Španija, ki ima tudi sama težave s separatisti v Baskiji - je svoja stališča v Haagu predstavila danes.
Vodja španske delegacije je vztrajala, da bi moral odločitev o neodvisnosti Kosova sprejeti Varnostni svet ZN-a, ki je od leta 1999 nadzoroval mednarodno upravo na Kosovu. Tudi skupina močnih držav, kot so ZDA, Velika Britanija, Nemčija in Italija, se ne more postaviti nad sistem ZN, je opozorila.