Hadžić, zadnji prijeti haaški obtoženec, je na Nizozemsko prišel v petek. Foto: Reuters
Hadžić, zadnji prijeti haaški obtoženec, je na Nizozemsko prišel v petek. Foto: Reuters
Hadžić prvič v sodni dvorani

Hadžić je trenutno v enoti pripora Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije.

Predsednik sodišča Patrick Robinson je na dopustu, zato ga je v procesu proti Hadžiću zamenjal južnokorejski sodnik in podpredsednik sodišča O Gon Kvon. Ta je Hadžića vprašal o razmerah v priporu in o njegovem zdravstvenem stanju, pozneje pa se je moral obtoženec izreči tudi o krivdi.

Hadžićev začasni odvetnik Vladimir Petrović je sodniku dejal, da ni potrebe po branju obtožnice, saj želi Hadžić izkoristiti pravico, da za 30 dni odloži izrekanje o krivdi, dokler ne bo dobil stalnega zagovornika. Če se tudi takrat ne bo želel izreči o krivdi, bodo v zapisnik v skladu s pravili vnesli, da se je izrekel za nedolžnega. Hadžić je bil sicer na prvem zaslišanju miren in precej molčeč.

Tožilstvo obtožnico rahlo spremenilo
Srbija je nekdanjega voditelja Srbov na Hrvaškem Haagu izročila v petek, potem ko so ga v sredo prijeli na severu Srbije. Hadžić se na izročitev ni pritožil.

Haaško sodišče je Hadžića obtožilo leta 2004, obtožnica pa ga v 14 točkah med drugim bremeni zločinov proti človečnosti in sodelovanja v zločinskem združevanju z namenom nasilnega pregona Hrvatov in drugih nesrbskih prebivalcev s tretjine hrvaškega državnega ozemlja.

Tožilstvo je v petek vložilo predlog za spremembo in dopolnitev obtožnice, spremembe pa so bolj tehnične kot vsebinske narave in zadevajo Hadžićevo osebno odgovornost za nekatere zločine.

Kot meni glavni haaški tožilec Serge Brammertz, zločinov 52-letnega Hadžića ne moremo enačiti z zločini Radovana Karadžića ali Ratka Mladića, vendar so obtožbe zoper njega kljub temu "velike in hude".

Hadžić prvič v sodni dvorani