Ameriške oblasti novinarjem ne dovolijo stika z zaporniki. Foto: EPA
Ameriške oblasti novinarjem ne dovolijo stika z zaporniki. Foto: EPA

To je prvi intervju, ki ga je dal kateri izmed pripornikov ameriškega zapora na Kubi. ZDA namreč ne dovolijo novinarjem, da bi intervjuvali pripornike. 21-letni Čadovec Mohamed El Garani je izkoristil možnost rednega tedenskega telefonskega klica, a namesto družine je poklical na Al Džaziro. Med drugim je povedal, da so ga stražarji pretepli s pendreki in škropili s solzivcem.

Tiskovni predstavnik zapora je dejal, da ni nobenega dokaza, ki bi podprl Garanijevo pripoved. El Garani ni povedal datuma domnevne zlorabe, temveč je dejal le, da se je to zgodilo po izvolitvi predsednika Baracka Obame. Kot je dejal, je zavrnil poziv stražarjev, da naj zapusti celico, ker ni imel dovoljenja, da komunicira z drugimi zaporniki, in ker mu niso omogočili normalne hrane. Skupina šestih vojakov v zaščitnih oblekah ga je odstranila iz celice in ga pretepla, pri čemer so mu zlomili enega izmed sprednjih zob. "Komaj sem videl in dihal," je dejal El Garani.

Ameriški sodnik je januarja odredil El Garanijevo izpustitev, potem ko je odločil, da so navedbe oz. obtožbe, da je član Al Kaide in da je delal za talibane v Afganistanu, nezanesljive. Toda še vedno ga niso izpustili, trenutno je v sekciji zapora, kjer imajo zaporniki, medtem ko čakajo na izpust, več privilegijev. El Garanija so prijeli leta 2001 v Pakistanu v mošeji in ga leta 2002 izročili ameriškim oblastem. Bil je eden prvih zapornikov v Guantanamu in tudi eden najmlajših. Trenutno je v Guantanamu, čigar zaprtje je Obama napovedal takoj po prihodu v Belo hišo, okoli 240 zapornikov, osumljenih terorizma in povezav z Al Kaido in talibani.

K. T.