Ameriški vojaki počasi zapuščajo Irak, medtem ko v Afganistan prihajajo nove sile. Foto: Reuters
Ameriški vojaki počasi zapuščajo Irak, medtem ko v Afganistan prihajajo nove sile. Foto: Reuters
Nemirni Afganistan je postaja zdaj središče boja proti terorizmu. Foto: EPA

V pismu vodji predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je ameriški predsednik zapisal, da je to njegova zadnja prošnja za vojni dodatek. Dodatna sredstva so namenjena za financiranje nove ameriške strategije v Afganistanu, kamor bodo ZDA napotile nekaj tisoč novih vojakov, in za zmanjševanje ameriške vojaške navzočnosti v Iraku.

"V Afganistanu in Pakistanu se srečujemo z razmerami, ki zahtevajo nujno ukrepanje. Talibani so v vzponu in Al Kaida ogroža ZDA iz varnih oaz ob afganistansko-pakistanski meji," je dejal Obama in kongresnike pozval, naj se hitro odzovejo na njegovo prošnjo po novih sredstvih.

Od leta 2001 za vojne 822 milijard dolarjev
Kongres je za letošnje leto že odobril 65,9 milijarde dolarjev, medtem ko so ZDA od leta 2001 za vojne namenile več kot 822 milijard. Skoraj 95 dodatnih sredstev bo šlo za stabilizacijo Iraka, Afganistana in Pakistana, preostanek pa bo namenjen za boj proti mehiškim tihotapskim kartelom, varnostni podpori Libanonu in za zapiranje zapora v oporišču Guantanamo na Kubi.

Čeprav nekateri demokrati niso najbolj navdušeni nad dodatnimi sredstvi za vojne, pa je obrambni sekretar Robert Gates dejal, da politika Obame do Iraka in Afganistana uživa široko podporo med kongresniki.

Izredne prošnje za dodelitev dodatnih sredstev za vojne je vlagal tudi prejšnji ameriški predsednik George Bush in s tem postal tarča kritik tako demokratov kot tudi republikancev, saj so taka nujna sredstva podvržena manjšemu nadzoru. Obama obljublja, da je to njegova zadnja taka prošnja.

G. V.