Ajatola je spregovoril prvič po volitvah, katerih izid je za mnoge Irance poneverjen. Foto: Reuters
Ajatola je spregovoril prvič po volitvah, katerih izid je za mnoge Irance poneverjen. Foto: Reuters
Musavi vztraja pri miroljubnih protestih. Foto: EPA
Ajatola nagovoril Irance

Pred več deset tisoč zbranimi je na univerzi v Teheranu dejal, da "politična razburjenost" ne sme priti na pot Alaha, in pozval h končanju protestov. A protestniki so za soboto napovedali nov dan shodov. V soboto se bo sicer iranski vrhovni Svet varuhov sestal s poraženimi kandidati, da bi razpravljali o izidu volitev. Hamenej se v svojem nagovoru ni neposredno dotaknil protestov, je pa ocenil, da so bile volitve "velik dokaz ljubezni Irancev do svoje države" in da so bile volitve dokaz odgovornosti Irancev. S tem je priznal veljavnost izidov petkovih predsedniških volitev, na katerih je zmagal Mahmud Ahmadinedžad.

Dodal je še, da obstajajo diktature in demokracije, ki so zelo daleč od Alaha. V Iranu pa obstaja "tretja pot", je dejal in ocenil, da je Iran dokazal, da je "religiozna demokracija". Podporo Ahmadinedžadu je izrekel tudi s potrditvijo enakih nazorov glede zunanjepolitičnih vprašanj, kot jih ima predsednik.

Po petkovih volitvah, na katerih je močno zmagal stari novi predsednik Mahmud Ahmadinedžad, je v državi izbruhnilo nasilje, potem pa so se protesti umirili, a privrženci poražanega Mira Huseina Musavija vztrajajo pri razveljavitvi volitev.

K. T.

Ajatola nagovoril Irance