Protestniki so skušali preprečiti dostop delegatov AfD-ja na kongres. Foto: Reuters
Protestniki so skušali preprečiti dostop delegatov AfD-ja na kongres. Foto: Reuters
Protestniki opozarjajo na rasizem tretje največje parlamentarne stranke. Foto: EPA
AfD ob protestih izbira novo vodstvo
Protestniki proti kongresu AfD-ja

rotestniki so kongres stranke želeli preprečiti, a jih je odstranila policija.

Meuthen, ki ni imel nobenega protikandidata, je prejel 72 odstotkov glasov podpore, 24 odstotkov je glasovalo proti. Glasovalo je 600 delegatov stranke.

Protestniki, po podatkih policije se jih je zbralo okoli 6.000, so delegatom AfD-ja pred začetkom kongresa skušali preprečiti dostop do kongresnega centra, a jim ni uspelo. Policija je njihove zapore odstranila, proti protestnikom pa je uporabila tudi vodni top, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Policija je sporočila, da je nekaj protestnikov pridržala, v okolici središča mesta pa je trenutno mirno. Proti protestnikom je posredovalo več sto policistov. V protestih je bilo poškodovanih več policistov in najmanj en protestnik.

Za AfD je to prvi kongres po parlamentarnih volitvah, na katerih je prejel skoraj 13 odstotkov glasov. Osrednja točka kongresa tretje največje stranke v parlamentu bo izvolitev novega vodstva, potem ko je ena od sovodij Frauke Petry po volitvah nepričakovano izstopila iz stranke.

AfD bo znova imel dve vodji
Od njenem odhoda iz stranke je edini vodja ostal Jörg Meuthen, ki vsebinsko zagovarja gospodarsko liberalno krilo, a se spogleduje z bolj desnim. Delegati stranke so zavrnili pobudo, da bi imela stranka le enega voditelja. Za spremembo je glasovalo 50,8 odstotka delegatov, proti 48,4 odstotka, a bi zagovorniki enega vodje za uspeh potrebovali dvotretjinsko večino.

AfD: Poziv k domoljubni politiki
Meuthen je v uvodnem nagovoru zbrane na kongresu pozval k domoljubni politiki za Nemčijo. "V tej deželi smo edini, ki to počnemo," je dejal. Nemški kanclerki Angeli Merkel je očital, da je politično povsem odpovedala. Poudaril je, da AfD kot tretja najmočnejša stranka v parlamentu ni več drugorazreden.

Kandidata za drugega vodja s premalo podpore
Vnovična izvolitev Meuthna ni presenečenje, ni pa še jasno, kdo bo drugi vodja. Za položaj drugega predsednika se poteguje vodja berlinskega dela AfD-ja Georg Pazderski in vodja AfD-ja v nemški zvezni deželi Schleswig - Holstein Doris von Sayn-Wittgenstein.

V prvem krogu je von Sayn-Wittgensteinova prejela 49 odstotkov glasov, Pezderski pa 47 odstotkov. V drugem krogu je Pezderski dobil 49 odstotkov glasov, von Sayn-Wittgensteinova pa 48 odstotkov. Tako v prvem kot drugem krogu glasovanja nobeden od njiju ni dobil potrebne večine več kot 50 odstotkov glasov, zato so že prekinili kongres, da bi se posvetovali, kako naprej.

Boj med dvema kriloma stranke
Kongres naj bi bil zelo buren, saj se v stranki bije boj med dvema kriloma, gospodarsko liberalnim in bolj desnim, ki zagovarja nacionalistična stališča. Frauke Petry, ki je veljala za zmerno predstavnico stranke, je v času množičnega prihoda beguncev sicer dejala, da bi morala policija na mejah Nemčija begunce ustaviti tudi s streljanjem, če ne bi šlo drugače.

AfD ob protestih izbira novo vodstvo
Protestniki proti kongresu AfD-ja