Ameriške sile so priznale, da so izvedle napad na vzhodu Sirije, niso pa potrdile, da so odgovorne za smrt več deset sirskih vojakov. Foto: EPA
Ameriške sile so priznale, da so izvedle napad na vzhodu Sirije, niso pa potrdile, da so odgovorne za smrt več deset sirskih vojakov. Foto: EPA
Samantha Power
Ameriška veleposlanica pri ZN-u Samantha Power je dejala, da če so ameriške sile res ubile sirske vojake, to ni bil njihov namen. ZDA je žal zaradi izgube življenj, je še dejala. Foto: EPA
Vitalij Čurkin
Ruski veleposlanik pri ZN-u Vitalij Čurkin kot "sumljivo" izpostavlja, da se je ameriški napad na sirske sile zgodil le dva dni pred tem, preden bi ZDA in Rusija začele skupne operacije zoper džihadiste v Siriji. Foto: EPA
Premirje v Siriji na preizkušnji

ZDA so sporočile, da so bile tarča njihovega napada položaji samooklicane Islamske države v vzhodnem mestu Deir Ezor in da je koalicija pod vodstvom ZDA napade prekinila, ko jih je Rusija obvestila, da so bili v napadu ubiti pripadniki sirske vladne vojske, poroča Al Džazira.

Rusija je namreč sporočila, da je bilo v napadih mednarodne koalicije proti džihadistom ubitih 62 sirskih vojakov, najmanj 100 pa jih je ranjenih. Ruska vojska je sporočila, da so napad izvedla dve letali F-16 in dve letali A-10, ki so priletela iz Iraka. Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu je potrdil, da je šlo za napad koalicije pod vodstvom ZDA, sporoča pa še, da je bilo ubitih 83 vojakov.

Tiskovni predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva Peter Cook je sporočil, da ruski predstavniki niso izražali zaskrbljenosti, ko so jih obvestili, da bodo koalicijska letala izvajala napade na tem območju.

Če bo potrjeno, da so bili ubiti sirski vojaki, bo to prvi znani primer neposrednega napada ameriških sil na sile, zveste sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu. Decembra lani je sirska vlada sicer obtožila koalicijske sile, da so napadle vladno vojaško oporišče v Deir Ezorju, a so ZDA to zanikale.

Koalicija pod vodstvom ZDA je sicer priznala, da so njena letala izvedla zadnji napad v vzhodni Siriji, poroča BBC. Rusija je že sporočila, da je trenutno premirje v Siriji pod vprašajem, za to pa so krive ZDA.

Med letali, ki so izvedla napad, so bila tudi avstralska, je sporočilo avstralsko obrambno ministrstvo. "Avstralija ne bi nikoli namenoma napadla sirske vojaške enote ali dejavno podprla IS-ja. Obrambno ministrstvo izraža sožalje družinam sirskih vojakov, ubitih ali ranjenih v tem incidentu," so sporočili z ministrstva, navaja avstralski portal abc.net.au.

ZDA: Seveda obžalujemo izgubo življenj
Ameriška veleposlanica pri ZN-u Samantha Power je med izrednim zasedanjem Varnostnega sveta, ki je potekalo na zahtevo Rusije, novinarjem dejala, da "incident" preiskujejo. "Če bomo potrdili, da smo zares napadli pripadnike sirske vojske, to ni bil naš namen. In seveda obžalujemo izgubo življenj," je še dejala ameriška veleposlanica.

Ob tem pa je Samantha Power ruski poziv k izrednemu zasedanju VS-ja za zaprtimi vrati označila za "izjemno cinično in hinavsko" potezo. Kot je dejala, Rusija že leta zavira kakršne koli ukrepe zoper Al Asadov režim zaradi nediskriminatornih napadov na civilno prebivalstvo v mestih pod nadzorom upornikov.

Ruski veleposlanik pri ZN-u Vitalij Čurkin pa je dejal, da je "sumljivo", da se je ameriški napad zgodil dva dni pred tem, preden bi Rusija in ZDA začele skupaj pripravljati zračne operacije zoper IS in Fronto Fatah al Šam, skupino, ki je bila prej znana kot Fronta al Nusra, povezana pa je bila z Al Kaido.

Damask: Dokaz, da ZDA podpirajo IS
Sirska vojska je medtem sporočila, da so zadnji ameriški zračni napadi "končni dokaz" ameriške podpore IS-ju, napade pa je označila za "nevarno in očitno agresijo". Obrambno ministrstvo v Moskvi pa je navedlo sirskega generala, ki je dejal, da so napadi omogočili IS-ju, da napreduje. IS je prek svojega medijskega kanala Amak sporočil, da je prevzel popoln nadzor nad Džebelom Tardo, s čimer ima pregled nad predeli Deir Ezorja, ki so pod nadzorom vlade.

Ameriška vojska je še sporočila, da je položaj v Siriji "zapleten", a da "koalicijske sile ne bi namenoma napadle sirske vojaške enote". Na ruskem obrambnem ministrstvu pa so dejali, da če so bili ameriški napadi res napaka, je razlog za to ameriško zavračanje koordiniranja vojaškega delovanja z Rusijo, poroča BBC.

Če bo trenutna prekinitev ognja, ki se je začela v ponedeljek, zdržala sedem dni, bodo ZDA in Rusija začele koordinirati akcije zoper IS in Fronto Fatah al Šam.

Premirje v Siriji na preizkušnji