Slovenski premier v spremstvu Urške Bačovnik, gostitelja Basescuja in generalnega sekretarja zavezništva. Foto: Reuters
Slovenski premier v spremstvu Urške Bačovnik, gostitelja Basescuja in generalnega sekretarja zavezništva. Foto: Reuters
Vrh Nata v Bukarešti
Bo članicam Nata uspelo zgladiti spore? Foto: Reuters
George Bush v Ukrajini
Bush je včeraj zapustil Ukrajino, kjer so se od ameriškega predsednika poslovili s - pogačo. Foto: Reuters
Vrh Nata v Bukarešti

Glede Makedonije pa se voditelji 26 držav, ki se vrha udeležujejo, niso dogovorili, zato so odločanje o tem preložili. Grčija namreč grozi z vetom, če državi ne bosta dosegli dogovora o imenu. Ob tem je slovenski premier Janez Janša, ki trenutno predseduje Evropski uniji, opozoril, da bi bilo slabo za vrh in za širitev EU-ja, če katera izmed treh balkanskih držav ne bo dobila povabila.

Predstavnik grškega zunanjega ministrstva George Koumoutsakos je dejal, da je malo možnosti, da bi lahko bili glede Makedonije optimistični, in opozoril, da je za dosego kompromisa vse manj možnosti. "Govorimo seveda o vprašanju imena. Povsem logično je: če obstaja težava med državo, ki želi v Nato, in članico Nata, da država članica ne bo dala soglasja" je poudaril in dodal: "To vprašanje je treba rešiti enkrat za vselej, če želimo v prihodnost zreti z optimizmom."

Bush bi okrepil sile v Afganistanu
Ob prihodu v Bukarešto je ameriški predsednik George Bush pozval države članice k okrepitvi vojaških sil v Afganistanu. Svoj poziv je podkrepil s sklicevanjem na posnetek voditelja Al Kaide, Osame bin Ladna, v katerem ta grozi z napadi na Evropo.

Med državami, ki bodo povečale število vojakov v Afganistanu, so poleg ZDA še Francija in Romunija, Bush pa je danes pozval še preostale članice, da priskočijo na pomoč. "Če ne premagamo teroristov v Afganistanu, se bomo morali z njimi spopasti na naših lastnih tleh," je opozoril ameriški predsednik.

Tokratno vrhovno zasedanje Nata je namenjeno predvsem širitvi na tri nove članice, a kot kaže, bodo vrh zaznamovali tudi številni spori. Natovega vrha, ki se je uradno začel z nocojšnjo delovno večerjo, se udeležuje tudi slovenski premier Janez Janša.

Bush želi še z manj kot desetimi meseci v Beli hiši s svojo udeležbo na vrhu dodati nekaj k svoji zunajnepolitični zapuščini. Voditelji tokrat napovedujejo "pravi vrh" z veliko pogovori, saj niti vprašanje širitve še ni rešeno, čeprav je zasedanje namenjeno predvsem širitvi na Albanijo, Hrvaško in Makedonijo.

Tudi Bush je v torek ob prihodu v Bukarešto izrazil optimizem, da bo spor glede imena Makedonije uspešno razrešen.

Rusija proti Gruziji in Ukrajini
Vrh, ki se ga ob slovenskem premierju udeležujeta tudi zunanji minister Dimitrij Rupel in minister za obrambo Karl Erjavec, je namenjen tudi razpravi, ali bi Gruziji in Ukrajini ponudili akcijski načrt za članstvo oz. status kandidatke.

Temu močno nasprotuje Rusija, proti sta tudi Nemčija in Francija, vendar pa se predvsem ameriški predsednik Bush za to močno zavzema. Za to se je v pismu generalnemu sekretarju zavezništva Jaapu de Hoopu Schefferju zavzelo tudi deset članic Nata, med njimi tudi Slovenija.

Med temami tudi Kosovo
Voditelji članic Nata se bodo posvetili še drugim perečim temam zavezništva - operacijam v Afganistanu, na Kosovu in drugod, protiraketnemu ščitu, strateškemu sodelovanju z drugimi mednarodnimi organizacijami ipd.

Poleg tega se vrha v Bukarešti udeležujeta tudi odhajajoči ruski predsednik Vladimir Putin in njegov naslednik Dimitrij Medvedev, ki se bosta z voditelji Nata sešla v petek, ko je na programu tudi srečanje z ukrajinskim državnim vrhom.

Razočarani novinarji
Že v torek so svoje razočaranje doživeli novinarji, ki so v Bukarešto prišli pokrivat zasedanje zavezništva. Najprej so na letališču ugotovili, da jih ne čakajo taksiji, ki naj bi jih prepeljali v središče mesta, zato so se morali zadovoljiti s posebnimi avtobusi, ti pa so obtičali v vsakodnevni prometni gneči.

Ko so z zamudo le prišli v središče Bukarešte, so bili obveščeni, da Bush Romune nagovarja na drugem koncu mesta, kot je bilo predvideno. Čeprav so po mestu prek velikih televizorjev prenašali njegov govor, je manjkal ton, tako da so se morali sprijazniti le s pogledom na nemo odpiranje Bushevih ust.

K. S./M. R.

Vrh Nata v Bukarešti