V stranki ORaH opozarjajo, da bi bile naftne ploščadi uničujoče za Jadran, ki je najvrednejši hrvaški gospodarski vir. Foto: EPA
V stranki ORaH opozarjajo, da bi bile naftne ploščadi uničujoče za Jadran, ki je najvrednejši hrvaški gospodarski vir. Foto: EPA
Zoran Milanović
Premier Zoran Milanović je prepričan, da si želijo z interpelacijo nekateri ustaviti velik mednarodni projekt, kar po njegovih besedah "ni domoljubno dejanje". Foto: EPA

Iz hrvaške levičarske okoljevarstvene stranke ORaH so sporočili, da so zbrali 15 podpisov poslancev, ki so jih potrebovali za vložitev interpelacije proti vladi zaradi njenega projekta raziskav in črpanja nafte ter plina v Jadranskem morju. Predsednica stranke in ORaHova edina poslanka v saboru Mirela Holy je podpise za vložitev interpelacije predsedniku sabora Josipu Leku izročila v petek in ob tem opozorila, da z interpelacijo niso usmerjeni na okoljevarstvene vidike projekta, ampak na domnevne proceduralne napake pri njegovem izvajanju.

ORaH je hkrati začel tudi kampanjo 'Reci NE nafti v Jadranu, DA trajnostnemu razvoju', med katero bo zbiral podpise pod peticijo proti izvajanju tega projekta. V ORaHu opozarjajo, da niso vnaprej proti raziskavam in izkoriščanju plina v Jadranu, a da ocenjujejo, da bi bile naftne ploščadi uničujoče za Jadran, ki je najvrednejši hrvaški gospodarski vir.

HDZ opozarja na netransparentnost postopka
V največji hrvaški opozicijski stranki HDZ so se pridružili interpelaciji. Opozarjajo, da tudi oni ne nasprotujejo raziskavam in izkoriščanju ogljikovodikov iz Jadrana, a vladi očitajo netransparentnost, saj je brez javnega razpisa zasebnemu norveškemu podjetju Spectrum Geo Limited prepustila seizmološke raziskave ob hrvaški obali Jadrana, in se sprašujejo, ali je vlada sploh zavarovala strateške energetske podatke, ki so jih dobili pri raziskavi. V Spectrumu so ocenili, da gre lahko za tri milijarde 159-litrskih sodov surove nafte.

Ob tem opozarjajo tudi, da vlada ni pravočasno opravila posvetovanj s sosednjimi državami o čezmejnih vplivih tega projekta na okolje, ki jih zahteva ESPOO konvencija. Slovenija in Italija sta sicer v začetku leta zaprosili Hrvaško za vključitev v postopek presoje vplivov izkoriščanja ogljikovodikov v Jadranu, potem ko o zadevi nista bili uradno obveščeni.

Milanović: Nekateri želijo biti ekologi
Predsednik hrvaške vlade Zoran Milanović je zavrnil očitke opozicije, da gre za netransparenten postopek. Dejal je, da "se bližajo volitve in da nekateri želijo biti največji ekologi na svetu". Ocenil je, da skušajo nekateri z interpelacijo ustaviti velik mednarodni projekt, kar po njegovih besedah "ni domoljubno dejanje". Pričakuje, da bodo energetske platforme v hrvaškem Jadranu prinesle nova delovna mesta in pomenile velik zaslužek za celotno državo.

Zahtevi ORaHa in HDZ-ja sta prvi zahtevi za interpelacijo levosredinske vlade od decembra 2011, ko je ta na Hrvaškem prevzela oblast.