Članstvo v Natu je eden glavnih zunanjepolitičnih ciljev Hrvaške. Foto: Reuters
Članstvo v Natu je eden glavnih zunanjepolitičnih ciljev Hrvaške. Foto: Reuters

Hrvaška je skupaj z Albanijo povabilo, da se pridruži severnoatlantskemu zavezništvu dobila na vrhu v Bolgariji. Vodja hrvaške diplomacije je v pismu generalnemu sekretarju Nata zapisal, da je Hrvaška pripravljena prevzeti politične in vojaške odgovornosti, ki jih prinaša članstvo v zavezništvu.

Jandroković je še dodal, da se Hrvaška že obnaša kot polnopravna članica in spomnil na sodelovanje hrvaških vojakov v misijah Nata ter prizadevanje Zagreba glede reform in sprejemanje standardov zavezništva.

Hrvaška je prepričana, da bodo pristopna pogajanja uspešno končali in da bo proces ratifikacije v državah članicah uspel, so sporočili s hrvaškega zunanjega ministrstva. Kot pričakujejo v Natu, naj bi Hrvaška in Albanija članici postali do leta 2009.

Premalo podpisov za referendum
Odboru za referendum o Natu ni uspelo zbrati 450.000 podpisov, ki so potrebni, da bi sabor razpisal referendum o vstopu Hrvaške v Nato. V 15 dneh je odbor zbral okoli 124.500 podpisov. Čeprav to ni dovolj za razpis referenduma, upajo, da bodo od sabora kljub temu zahtevali razpis referenduma.

T. V.