Predvolilna kampanja bo trajala tri tedne. Foto: EPA
Predvolilna kampanja bo trajala tri tedne. Foto: EPA
Stjepan Mesić in Ivo Sanader
Mesić in Sanader sta dosegla dogovor o tem, kdo bo šel v New York. Foto: EPA
Fausto Pocar
Predsednik haaškega sodišča meni, da skuša Hrvaška vplivati na neodvisnost sojenja. Foto: EPA

Hrvaški predsednik Stjepan Mesić bo volitve razpisal 17. oktobra in takrat se bo začel tudi dvotedenski rok za prijavo volilnih seznamov kandidatov. Šeks bo parlament razpustil 12. oktobra, predvolilna kampanja pa se bo začela 3. novembra. Zadnje javnomnenjske ankete kažejo na rahlo prednost opozicijskih socialdemokratov pred vladajočim HDZ-jem.

V New York gre Sanader
Stipe Mesić in premier Ivo Sanader sta se dogovorila, da bo na razpravo o delovanju Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije na zasedanje Generalne skupščine ZN-a v New Yorku odpotoval Sanader. Mesić je sicer pred tednom dni menil, da bi bilo najpametneje, če bi sam nastopil pred Generalno skupščino, vendar mu je Sanader takrat odgovoril, da je že odločil, da bo šel sam v New York.

Opozicija ni povsem zadovoljna z dogovorom med predsednikom in premierjem, saj bi raje videla, da bi v New York odpotoval Mesić. Vodja Demokratskega centra Vesna Škare Ožbolt, ki je bila prva pravosodna ministrica v Sanaderjevi vladi, je dejala, da gre za slabo izbiro, saj Sanader ni bil konsistenten v sodelovanju s haaškim sodiščem.

Podobnega mnenja je tudi predsednik socialdemokratov Zoran Milanović, ki je Sanaderja pozval, naj v New York pošlje posnetek svojega govora v Splitu leta 2001. Takrat je Sanader na shodu v podporo obtoženemu hrvaškemu vojnemu zločincu Mirku Norcu ostro kritiziral pokojnega premierja Ivico Račana zaradi sodelovanja vlade s haaškim sodiščem.

Zagreb ne izvaja pritiska
Hrvaški državni vrh je zavrnil obtožbe predsednika haaškega sodišča, da zaradi nedavne sodbe t. i. vukovarski trojici nanj izvaja pritisk. Mesić in Sanader sta zanikala, da bi pritiskali na sodišče, ampak le zahtevajo, da se postopek konča v skladu z zakonom in se zadovolji resnici. Mesić je prepričan, da se bo haaško tožilstvo pritožilo na razsodbo in da bo pritožba sprejeta. Skupaj s Sanaderjem sta zagotovila, da bo Hrvaška še naprej sodelovala s haaškim sodiščem.

Predsednik haaškega sodišča Fausto Pocar je v pismu ZN-u obtožil Hrvaško, da izvaja diplomatski pritisk na sodišče, potem ko je Sanader poslal protestno pismo generalnemu sekretarju ZN-a Banu Ki Munu zaradi milih kazni na sojenju za vojne zločine za pokol na farmi Ovčara pri Vukovarju leta 1991.

G. V.